Insvasiva arter sprider sig på Ven när pengarna till underhåll av naturreservat minskat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armeniskt björnbär sprider sig på Ven. Enligt Sebastian Ivarsson har det blivit svårare att bekämpa invasiva arter på ön. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Tomas Olsson/SVT

Invasiva björnbär och lönnar – ängsmarker växer igen efter kapad miljöbudget

Uppdaterad
Publicerad

Förra året minskade regeringen budgeten för underhåll av naturreservat och nationalparker. Nu börjar effekterna synas, enligt länsstyrelsen i Skåne. På Ven sprider sig invasiva arter snabbare och delar av de karaktäristiska backafallen riskerar att växa igen.

Se i klippet hur invasiva arter och sly breder ut sig i naturreservatet på ön.

– Ven är ett tydligt exempel. Vi gör så gott vi kan utifrån de resurser vi har, men når inte hela vägen, säger Sebastian Ivarsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Under förra året halverade regeringen det statliga stödet för skyddad natur. När beskedet kom väcktes farhågor om att konsekvenserna skulle bli stora.

Färre betande djur

Nu har det gått närmare två år och effekterna är tydliga, enligt Sebastian Ivarsson. På exempelvis Ven finns mindre pengar och resurser till att röja och hålla tillräckligt många betande djur i naturreservatet. Effekten blir att delar av betesmarkerna växer igen.

– Igenväxtningstakten går snabbare och snabbare. Det här är gammal betesmark och de arter som vi vill skydda är beroende av öppna landskap. Det är också svårare att få stopp på invasiva arter, säger han.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men hon har inte tid att ställa upp på en intervju. Men i en debattartikel i Aftonbladet skriver hon att regeringen planerar att öka anslagen nästa år. Det handlar om 100 miljoner kronor per år. Den totala budgeten för underhåll ligger i år på 1147 miljoner kronor.

Han hyr får för 20 000 kronor per år för att hålla lanskapet på Ven öppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl Hertting har mark på naturreservatet på Ven. När pengarna till betesdjur drogs in tog han saken i egna händer. – Nu gör vi det som staten borde göra eftersom att de instiftat det här reservatet. Foto: Tomas Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.