Under ett års tid fick hon höra att hon var deprimerad men i själva verket var det en tumör som tryckte på vänster hjärnhalva. Foto: Johanna O Jönsson

Carinas hjärntumör misstogs för depression

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid fick Carina Jannesson höra att hon var deprimerad. I själva verket var det en tumör som tryckte på vänster hjärnhalva.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ger psykiatrin i Landskrona kritik för den fördröjda hjärntumörsdiagnosen. De menar att läkarkontinuiteten var bristfällig och att psykiatrins insatser varit alltför passiva.

Hyrläkarna har inte alltid rätt kompetens

Gunnar Moustgaard som är tillförordnad divisionschef och läkemedelsansvarig för psykiatrin i Skåne beklagar det inträffade:

– Det är väldigt olyckligt, jag vill beklaga att det har blivit såhär. Vi har haft en stor läkarbrist inom psykiatrin i Skåne och därför har vi varit tvungna att ta in hyrläkare som har bytts ut ganska ofta. Ibland har vi fått göra så för att det är bättre med någon läkare än ingen läkare alls.

Uttryckte oro för hjärntumör

Trots att Carina Jannesson berättade om alla sina symptom som tunnelseende, dåligt minne och att hon hade svårt att gå fortsatte läkarna på spåret att hon led av en depression. Trots att hon vid ett par tillfällen till och med uttryckte oro för att hon hade en tumör i hjärnan.

– Jag tänkte att om det här är en depression så måtte ingen bli deprimerad.

Vid det sista besöket på psykiatrin fick hon träffa en läkare som var specialiserad på könsbyte för unga, berättar Carina.

– Det kändes som att de tog in vem som helst då.

I stället fick hon fler och högre doser av antidepressiva läkemedel utskrivna.

– Jag fick självmordstankar, jag var rädd. Men som tur är var jag så sjuk att jag inte kunde göra någonting.

Stopp på hyrläkare

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har man satt ett stopp på att ta in hyrläkare i psykiatrin.

– Vi ville förbättra kontinuiteten och patientsäkerheten, säger Gunnar Moustgaard.

Men det innebär att det är ett underskott av läkare.

– Det har varit en väldigt svår övergång men vi har lyckats anställa fler fasta läkare och på det sättet räknar vi med att få en bättre kontinuitet på sikt, men vi har fortfarande brister.

Gunnar Moustgaard tror att om det hade funnits en kontinuitet bland personalen så hade Carina Jannessons diagnos kunnat fastställas snabbare.

– Det kan vara jättebra enskilda läkare, men följer man inte tillstånd över tid så blir det svårt och man kan bara följa anteckningar i journalen.

Händelsen med Carina Jannesson har fått psykiatrin att ytterligare skärpa till sina riktlinjer.

– Det har understrykit behovet av att ha fasta läkare och inte byta ut så ofta.

Carina Jannesson är inte helt tillbaka från sin sjukdom, men säger att hon känner sig friskare än på länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.