Trots stigande läkartäthet är läkarbristen i landet fortfarande stor. Framför allt råder det en stor brist på specialistläkare inom allmänmedicin och psykiatrin och Marina Tuutma, orförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, är orolig.
– Vi som jobbar lovar att göra det bästa med de resurser vi har, men det är svårt att göra ett mirakelarbete med så knappa resurser, säger hon i Morgonstudion.
Minskad kontinuitet
Marina Tuutma jobbar själv på en vårdcentral där de bara är två fast anställda läkare på 9 000 patienter. Något som hon menar leder till att patienter inte alltid får rätt diagnoser i tid och att kontinuiteten minskar.
– Många patienter behöver kämpa för att komma fram och vi som jobbar måste göra svåra prioriteringar, säger hon.
”Någonting måste göras”
Även Martin Lång som är ordförande i Hjärt- och lungsjukas förening i Kalix ser allvarligt på den rådande situationen.
– Det är frustrerande att det är på det här sättet, någonting måste man göra, säger han.
Svårt att locka unga
Enligt Marina Tuutma är det idag svårt att locka unga specialistläkare till primärvården på grund av att arbetsmiljön är såpass ansträngd. Därför, menar hon, måste man prioritera att skapa en mer attraktiv arbetsmiljö.
– De unga måste se att det finns möjlighet att genomföra ett bra arbete och att lära känna sina patienter. Man måste också öka antalet platser för specialisttjänstgöring, säger hon.
Ny utredning
I juni fick socialminister Annika Strandhäll ta emot en utredning med förslag på hur primärvården långsiktigt kan stärkas. Men enligt Marina Tuutma är förslagen inte tillräckliga.
– Det behövs mer pengar och ett större nationellt grepp för att lösa den svåra situation som vi befinner oss i, säger hon till SVT Nyheter.