Anna Andresen (M), toppolitiker i Klippan, tog beslut om att riva friluftsbadet i Östra Ljungby på egen hand. Nu får hon bakläxa av förvaltningsrätten. Foto: SVT

Tog beslut att riva friluftsbad i Östra Ljungby på egen hand – får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

En toppolitiker i Klippan, Anna Andresen (M), tog på egen hand beslutet att riva friluftsbadet i Östra Ljungby. Nu får hon bakläxa av förvaltningsrätten, och det kan komma krav på att hon ska avgå.

Friluftsbadet i Östra Ljungby var i dåligt skick och i början av förra året avbröt kommunen renoveringen. Istället skulle Pilagårdsskolan få använda området.

Det dåliga skicket kunde det vara en säkerhetsrisk, så efter ett besök där i april förra året beslöt Anna Andresen (M) på egen hand att badet omedelbart skulle rivas.

Får bakläxa av domstol

Men nu får hon bakläxa av förvaltningsrätten i Malmö.

”Säkerheten var bristfällig men beslutet att riva badet hade kunnat vänta på beslut i kommunstyrelsen som hade möte inom kort”, skriver domstolen.

Därför upphäver rätten beslutet och konstaterar att Anna Andresen inte hade rätt att fatta det på egen hand.

– Jag bedömde ju att det fanns en tydlig och överhängande risk för att något skulle hända barnen vid badet. Men jag får ödmjukt ta till mig av förvaltningsrättens beslut och i fortsättningen alltid förankra i den styrande församlingen, säger Andresen till SVT Nyheter Helsingborg.

Kan kräva avgång

Men det är inte säkert att den politiska oppositionen i Klippan nöjer sig med det.

– Vi ska samlas och diskutera om vi ska ställa krav på att hon ska avgå, säger Johan Persson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han var en av dem som överklagade Anna Andresens beslut.

– Det är skönt att få bekräftat att hon gjorde fel. Nu ska hon först få en fråga i fullmäktige om hur hon ska rätta till felet. Ett sätt kan ju vara att bygga upp badet igen, säger Johan Persson.

Se hur det såg ut på badet när det rivits förra året i klippet nedan.

Mona Bäcklund och Nils-Inge Ingelström står framför de rivna simbassängerna i Östra Ljungby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mona Bäcklund och Nils-Inge Ingelström bor i Östra Ljungby. Båda är upprörda över bristen på diskussion från politikernas sida före beslutet att riva bassängen. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.