Rekordstort skuldberg i Sverige – och det fortsätter växa

Uppdaterad
Publicerad

Skuldberget som privatpersoner inte kan betala tillbaka i Sverige är 87 miljarder kronor och ökar konstant. Under 2020 ökade det med 13 miljoner kronor om dagen.

Privatpersoners obetalda skulder i Sverige har aldrig varit så stort som idag. På fem år har skulder kopplade till privatpersoner hos Kronofogden ökat med femton miljarder.

– Det är ett stort samhällsproblem. Det vi ser driver utvecklingen är det konsumtionssamhälle vi lever i där det finns väldigt lättillgängliga lån, ofta med höga räntor, säger Cecilia Hegethorn Mogensen som är biträdande rikskronofogde. 

Skuldberget i Perstorp

Nu varnar myndigheten för att tiotusentals inte tar sig ur sin skuldsättning på egen hand – utan samhällets hjälp blir de skuldsatta för livet.

Hör mer i klippet. 

Räntorna tar över – människor blir fast  

Antalet skuldsatta privatpersoner hos Kronofogden är idag drygt 400 000 personer.

Av dem har 160 000 personer haft skulder för indrivning i över ett decennium.

Kronofogden bedömer att 70 000 inte kommer att kunna betala tillbaks sina skulder inom överskådlig tid.

Cecilia Hegethorn Mogensen menar att det ofta är räntornas utveckling som gör att människor som redan hamnat i en svår ekonomisk situation – blir fast.

– Efter tjugo år utgör räntorna och avgifter sjuttio procent av skuldbeloppet, det blir en skuldfälla säger Cecilia Hegethorn Mogensen.

Foto: SVT Grafik

Hjälpen kommer för sent

Branschorganisationen Svensk Inkasso företräder de största inkassobolagen i Sverige.

– Ingen i samhället tjänar på att ha så många människor skuldsatta så länge, inkassobolagen tjänar som mest pengar på personer som är lite slarviga och som betalar så snart vi skickar inkassokravet, säger ordförande Fredrik Engström.

Men är det då rimligt att ni tar ut så hög ränta från de som varit skuldsatta så länge? 

– Vår skyldighet i detta är att försöka hjälpa de här personerna att hitta fram till kommunernas budget- och skuldrådgivare och i vissa fall hitta fram till skuldsanering, säger Fredrik Engström.

Räcker skuldsanering i det här sammanhanget?

– Nej det gör det inte, det är ett väldigt bra verktyg men det kommer ofta för sent när människor redan sett sitt liv nästan gå i spillror, säger Cecilia Hegethorn Mogensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skuldberget i Perstorp

Mer i ämnet