Två personer tränar på ett gym med vikter. Den ena personen utför en övning med en hantel och står framför en rad med vikter på en bänk, medan den andra personen deltar i en annan övning längre bort i gymmet. Bakgrunden visar utrustning som används för styrketräning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leonardo Rotella, 20, har många gånger fått se onaturligt pumpade kroppar på sociala medier. Hör mer i videon ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Unga män jagar ”perfekta” kroppen – dopning sprids på sociala medier

Publicerad

Den perfekta kroppen. Ett vanligt förekommande inslag i ungas sociala medier. Och enligt polisen har försäljningen flyttat dit.

Det märks snabbt av i flödet på ungas sociala medier – den perfekta kroppen. Flera SVT Nyheter pratat med vittnar om ett kroppsideal som har sina baksidor.

– Det kan bli en press för vissa unga. Att se så mycket vältränade folk i sociala medier och att börja må dåligt över det, säger Nellie Frick, som tränar på ett gym i Helsingborg.

Tusentals svenskar dopar sig

De senaste fem åren har tullens beslag av dopningspreparat legat relativt stabilt. Men efter sommaren har Tullverket sett ökning.

– Min uppfattning är att vi nu är i en trend då vi tar mer dopningspreparat, säger Erika Karlsson kommunikatör Tullverket.

Samtidigt uppskattar Prevention av dopning i Sverige (PRODIS) att drygt 40 000 svenskar dopar sig.

– Den största gruppen som använder dopingpreparat är unga män som slutat med lagidrott och börjat gymma, säger Eric Hagbom, kommunpolis i Ängelholm.

Och försäljningen har flyttat ut på nätet.

– Det är ganska enkelt att hitta dopingpreparat nu för tiden. Idag kan man hitta det på sociala medier som inte var lika lätt förr, säger Eric Hagbom.

Men kan också inspirera

Men allt är inte dåligt. För Leonardo Rotella var det just de sociala medierna som fick honom till gymmet.

– Jag ser mycket på sociala medier där folk är jättestora och pumpade på steroider och det är jättefarligt speciellt i ung ålder där man är extra påverkad. Samtidigt finns det positiva saker. Idag kom jag hit efter sex månaders paus och det är på grund av sociala medier, säger han.

Uppmärksammar dopning

Under söndagen avslutades årets nationella uppmärksamhetsveckan mot dopning, där farorna med anabola steroider uppmärksammandes. I Ängelholm har gym, polis och kommun gått samman för att arbeta förebyggande.

– Det bästa förebyggande arbetet gör gymmen, säger Eric Hagbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.