I samband med rengöring av en tank hos plasttillverkaren Omni Polymers i Ängelholm den 20 juni 2023 bildades en farlig gas av bland annat svavelväte. Två män i 40-årsåldern omkom efter att ha andats in gaserna.
Räddningstjänsten Skåne nordväst, RSNV, skötte räddningsarbetet och sju i räddningspersonalen fick själva föras till sjukhus. I efterhand beställde räddningstjänsten en utredning av insatsen som genomförts av ett annat räddningsförbund.
– Vi ser det som en möjlighet att jobba med detta framåt för att bli bättre, säger Emma Nordwall, förbundsdirektör på RSNV.
Specialresurs larmades inte
Av utredningen framgår att insatsen var mycket komplicerad av flera faktorer som räddningstjänsten inte normalt ställs inför samtidigt: att försöka rädda livet på två personer, förekomst av farligt ämne och att det var tekniskt komplicerat att få ut medvetslösa personer ur tanken.
Trots att inringaren redan i larmsamtalet flera gånger upprepade att han var orolig att de drabbade befann sig i en farlig miljö, som krävde skydd för andningsvägarna, uppfattades inte det av de som tog emot larmet. Det gjorde att de styrkor som åkte till platsen inte fick rätt information.
Exempelvis larmades aldrig den specialresurs som organisationen har, som är utbildad och utrustad för att verka i den typen av ärenden, dit.
– Vi har sett över våra rutiner vi har har haft utifrån exempelvis utlarmning inför insats, vilka resurser vid tar med oss och hur mycket eftersom det är en viktig start för en insats, säger Emma Nordwall.
Alla gjorde sitt yttersta
Utredningen efterlyser också användandet av en så kallad flykthuva, en slags andningsmask som hade avbrutit exponeringen av de farliga gaserna, något som inte användes. Dock kan utredarna inte bedöma om det hade räddat livet på de drabbade.
Utredningen kommer dock till slutsatsen samtliga involverade i olyckan gjort sitt yttersta för att rädda livet på de två som omkom i samband med olyckan.
Svavelväte
- Svavelväte är en färglös, mycket giftig gas. Gasen är lika giftig och farlig som vätecyanid. Gasens starka lukt märks redan vid halter på 0,02 ppm (miljondelar) och är irriterande redan vid mycket små halter.
- Men giftigheten är lömsk eftersom exponering för svavelväte snabbt avtrubbar luktsinnet, så att förgiftade personer inte längre märker dess karakteristiska doft innan farliga halter nås.
- I naturen bildas svavelväte genom förruttning av organiskt material eller genom bakteriell nedbrytning av sulfater. Gasen släpps årligen ut i höga halter från vulkaner, sumpmarker, naturgas- och svavelkällor men även från haven, där svavelväte bildas i syrefria miljöer.
- Gasen är tyngre än luft och lägger sig vid marken vid utsläpp.
Källa: NE