Nyligen träffades länets alla socialchefer för en nätverksträff och en stor utmaning, om inte den största, är kompetensförsörjningen.
Det är främst personal till hemtjänst och äldreboenden som saknas.
Senaste kvartalet efterlystes 140 undersköterskor totalt i länet, i olika platsannonser, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.
Akut läge
Bara i Bräcke kommun kommer det exempelvis att behövas ytterligare åtta undersköterskor inom de närmaste månaderna. Där finns idag totalt 203 undersköterskor anställda.
– Jag skulle säga att läget är ganska akut, säger socialchef i Bräcke Anneli Valter.
I Bergs kommun är läget ungefär detsamma, kommunen har omkring 200 anställda undersköterskor och behöver anställa 6-7 ytterligare det närmaste året.
I Bergs kommun är det främst i Rätansbygden det saknas personal, enligt socialchef i Berg Ingrid Larsson.
Ingen vändning i sikte
Någon vändning ser inte ut att komma inom den närmaste framtiden, trots satsningar som äldreomsorgslyftet, där kommunerna får statliga pengar för att ge vårdbiträden chansen att utbilda sig till undersköterskor.
I Bergs kommun behöver exempelvis 20 vårdbiträden få utbildning till undersköterskor. Men de pengar som kommunen kommer att få kommer inte att räcka till att utbilda mer än några få.
– Utmaningen här är att det handlar om ”24/7” jobb – och de jobben är inte så attraktiva längre, säger Ingrid Larsson.
Nedan: Fackförbundet Kommunals ordförande om personalkrisen i vården och vad som behöver ändras för att lösa problemen.
Kommunernas personalbrist
Att hitta rätt kompetens är den största utmaningen kommuner och regioner står inför. Det slår SKR, Sveriges kommuner och regioner, fast i en rapport med en personalprognos för 2021–2031.
Detta mot bakgrund av att de som är över 80 år i befolkningen kommer att öka med nästan 50 procent under perioden vilket innebär att äldreomsorgen behöver öka antalet anställda med 30 procent.
(källa: SKR)