En man med grått hår, glasögon occh mörkblå tröja, står framför ett röd-svart randigt draperi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtidigt som Anders Cederberg, ordförande i ÖFK Elitfotboll, tror att ekonomin nu kommer förbättras så är det inte första gången ÖFK har stora ekonomiska problem. I videon ger vi en tillbakablick kring det ekonomiska läget de senaste fem åren. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Akuta krisen avvärjd för ÖFK – ”Ger oss tid att förbättra arbetet framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna som räddade ÖFK i sista sekund ger klubben en tillfällig tidsfrist men löser inte ekonomin på sikt.

– Vi ska vara duktiga på att hålla koll på intäktssidan på ett sätt som kanske inte har varit de senaste åren, säger Anders Cederberg som är ordförande i ÖFK elitfotboll.

Sent på måndagen kom beskedet att Östersunds fotbollsklubb fått in 3,85 miljoner kronor. Därmed kunde en akut skatteskuld på nära 3 miljoner kronor betalas och konkurshotet avvärjas.

– Det räddar klubben men vi kan inte slå oss till ro. Däremot ger det oss lite tid att förändra och förbättra arbetet framåt, säger Anders Cederberg.

ÖFK i ekonomisk kris

Enligt honom har den ekonomiska uppföljningen varit svag i ett antal år. Särskilt vad gäller intäktssidan.

Vad är det som säger att ni ska lyckas nu?

– Flera saker. Det kan handla om att vara mera noggrann och följa upp ekonomin veckovis.

Enligt Cederberg handlar det även om att bli bättre på att ta hand om sponsorer.

Flera insamlingskampanjer genom åren

Samtidigt är det inte första gången ÖFK har svårt att få ekonomin att gå ihop. I flera år har det återkommande rapporterats om minusresultat och krisande ekonomi. Återkommande har också privatpersoner och företag stöttat klubben via olika insamlingskampanjer. Så var även fallet den här gången.

– Den första slanten kom från utlandet och låg på sju siffror. Det var otroligt hjälpsamt, sade Anders Cederberg på måndagen.

På tisdagen bekräftade han att den givaren är Lars Kling som även tidigare stöttat ÖFK. Lars Kling är en av grundarna för Cherryföretagen, ett av Sveriges största spelbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ÖFK i ekonomisk kris

Mer i ämnet