Sedan många år lever inte alla platser på Bergegården i Stugun upp till den standard som krävs för ett särskilt boende, även kallat äldreboende. Därför har man minskat antalet platser från 30 till 10. Följden blir att personer från Stugun kan placeras på ett boende i exempelvis Hammarstrand, som ligger fyra och en halv mil bort.
För Socialdemokraternas Anton Hammar är det självklart att det ska göras investeringar i Bergegården för att öka antalet platser.
– Det ska finnas tillgång till särskilt boende i kommunens tre tätorter, så då måste vi investera i Bergegården, säger han.
Inväntar utredning
Mikael Westin med Centerpartiet vill behålla Bergegården men inväntar en utredning, som ska bli klar i höst, innan han vill uttala sig om hur boendet ska utvecklas. Snäppet över Bergegården på listan över prioriteringar ligger för Mikael Westin att bygga ett nytt trygghetsboende i Stugun. Den typen av boende där man har viss hjälp när det behövs men för det mesta klarar sig själv.
– Vi måste få en rotation på bostäderna i Stugun, så ett trygghetsboende tror jag är en av flera möjliga lösningar på det. Jag ser det som en nyckel för att skapa inflyttning där, säger Mikael Westin (C)
Men för att äldreomsorgen ska vara säkrad behöver nästa styre lösa bemanningsfågan. Fler måste in i branschen. Där är båda partierna överens om att kommunen måste bli en mer attraktiv arbetsgivare och hitta lösningar för att vidareutbilda fler inom vården.
Så har styret sett ut i Ragunda den senaste mandatperioden
Kommunen har styrts av en majoritet bestående av Centerpartiet, Allt för Ragunda och Kristdemokraterna. Största oppositionsparti har varit Socialdemokraterna.
I kommunfullmäktige finns 25 mandat fördelade enligt följande:
Socialdemokraterna: 9 ledamöter
Centerpartiet: 8 ledamöter
Allt för Ragunda: 2 ledamöter
Sverigedemokraterna: 2 ledamöter
Vänsterpartiet: 1 ledamot
Kristdemokraterna: 1 ledamot
Ytterligare 2 ledamöter innehas av partilösa