Jonas Andersson (S) kommunalråd i Ragunda Foto: SVT

Allt fler ledamöter i Ragunda lämnar kommunpolitiken

Publicerad

Allt fler politiker välja att lämna sina uppdrag. I Ragunda kommun har hela 37 procent av kommunfullmäktiges ordinarie ledamöter valt att lämna sina uppdrag under den senaste mandatperioden.

2014 valdes nästan 15.000 politiker till riksdag, kommuner och landsting. Nu har mer än var femte av dem lämnat sitt uppdrag.

Från valet tills årsskiftet har 3.301 politiker hoppat av. Under samma tid förra mandatperioden lämnade 2.895 politiker sina uppdrag, det är alltså en ökning med cirka 400 personer.

Störst andel avhopp i Ragunda

I Jämtlands län har Ragunda kommun haft störst andel avhopp. Av kommunfullmäktiges 27 ordinarie ledamöter har 10 valt att lämna sin plats. Det motsvarar 37 procent av ledamöterna.

Så här förklarar Jonas Andersson (S), kommunalråd i Ragunda, avhoppen.

– I många fall beror det på att människor har flyttat, bytt jobb, vilket har varit svårt att kombinera med ett förtroendeuppdrag, säger Jonas Andersson till SVT Nyheter Jämtland.

Vad innebär avhoppen för en liten kommun?

– Det är en problematik när man får väldigt stora skiften i den politiska organisationen, både vad gäller erfarenhetsutbyte och kunskaper men också regeringsmöjligheterna är begränsade under en pågående mandatperiod, eller är de obefintliga när det gäller fullmäktige.

”Uppdraget måste vara attraktivt”

Enligt Jonas Andersson måste man göra förtroendeuppdragen mer attraktiva för att få kommunpolitikerna att stanna.

– Den stora majoriten av våra förtroendevalda gör det här på sin fritid. Det är inte arvoderade på tid utan man har ett mötesarvode och då måste uppdraget vara attraktivt, säger Jonas Andersson.

Även Åre och Krokoms kommuner finns med bland de fullmäktige som haft störst andel avhopp. I Åre har 35 procent (13 ledamöter) lämnat sin plats och i Krokom har 36 procent (16 ledamöter) lämnat sitt uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.