En person i en mörkblå tröja och scarf står i ett varmt, mysigt rum med svaga ljus som hänger i taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att vi måste öppna perspektivet på vad man kan ha på en hembygdsgård, just för att inkludera fler och att motivera folk att besöka sin hembygdsgård” Hör Anna-Maria Eriksson som driver Åre hembygdsgård i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Anna-Maria i Åre vill att fler ska hitta till sina hembygdsgårdar: ”Många används inte”

Publicerad

Sedan förra sommaren driver Anna-Maria Eriksson och Ida Björses Åre hembygdsgård.

– Vi bjuder in nya målgrupper till hembygdsgården för att öppna upp den här historiska platsen, säger Anna-Maria Eriksson.

Förutom sommarkafé ordnar de olika aktiviteter som, workshops, loppis och nu till helgen är det festival.

– Vi har så otroligt mycket vackra hembygdsgårdar runt omkring i Sverige, där, tyvärr, många står och inte används så mycket, säger Anna-Maria Eriksson, Åre hembygdsgård.

– Jag tror att vi får lov att öppna perspektivet på vad man kan ha på en hembygdsgård också, för att inkludera flera och motivera folk att besöka sin hembygdsgård.

Tappar medlemmar

Sett över tid tappar hembygdsrörelsen medlemmar. På 20 år har föreningarna förlorat 50 000 medlemmar. Det är en negativ trend som på sikt kan få konsekvenser för det lokala kulturarvet, menar Jan Nordwall, generalsekreterare på Sveriges hembygdsförbund.

– Om den negativa trenden fortsätter hotas på sikt det gemensamma minnet för många människor. Kunskap om vanligt folks historia riskerar helt enkelt att försvinna utan en aktiv hembygdsrörelse, säger Jan Nordwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.