Åre kommun riskerar företagbot för miljöbrott. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Åre kommun riskerar 800 000 kronor i företagsbot för utsläpp av avloppsvatten

Publicerad

Nu har Åre kommun delgivits misstanke om brott när det gäller de omfattande bräddningarna av avloppsvatten som kommunen anmält.

Som SVT berättat tidigare så har Åre kommun polisanmält ett stort antal utsläpp av avloppsvatten under de senaste åren. Bara i år har runt 50 åtalsanmälningar gjorts.

Nu har åklagare delgivit Åre kommun misstanke om 22 miljöbrott under perioden 14 april 2020 till 17 maj 2024.

Åklagaren yrkar också på att kommunen ska betala en företagsbot på 800 000 kronor.

– Vi är medvetna om de stora bristerna vi har med vårt ledningsnät. Genom att synliggöra dessa brister, kan vi skapa tydliga underlag för framtida åtgärder. Vi arbetar aktivt med förnyelsen av ledningsnäten. Bland annat jobbar vi med ett åtgärdsprogram i Duved och genomför viktiga insatser i industriområdet i Järpen, säger Mattias Gyllenswärd teknisk chef på Åre kommun till kommunens hemsida.

Nu har kommunen en månad på sig att svara om man accepterar företagsboten eller ej. Om inte kan det bli fråga om en prövning i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.