• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten på Gåsagången 42 Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län. Det brinner i ett flervåningshus med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

– Skulle man gå vilse så kan personalen spåra upp personen med hjälp av gps-funktionen som finns, säger Susanne Hemmingsson verksamhetsutvecklare. Foto: SVT

Åre kommun satsar på mobilt trygghetslarm – ska ge friare liv åt de äldre

Uppdaterad
Publicerad

En del av arbetssättet inom Åre kommuns hemvård är att testa ny teknik som kan öka kvaliteten för äldre. Så nu testar kommunen mobila trygghetslarm med gps-teknik.

Till skillnad från ett traditionellt trygghetslarm fungerar ett mobilt trygghetslarm även utomhus:

– Många av de äldre vill ut och röra på sig och de vill kunna göra det själva utan att ha någon med sig och ändå känna sig trygga om något skulle hända, säger Susanne Hemmingsson, verksamhetsutvecklare.

Kommer utvärderas

Total kommer tio äldre personer att testa gps-klockan fram till mars 2023, och efter det kommer en utvärdering att göras.

Se mer i videon om hur det nya mobila larmet fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.