Tvådelad bild. Till vänster: person utomhus. Till höger: träbyggnad i snölandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsbyggnadschefen i Åre, Thor Kruse Een, berättar varför köpet av VA-anläggningarna i Bydalen ännu inte gått igenom. Foto: Maria Harning/SVT

Åre kommuns övertagande av vattenverket i Bydalen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Köpet av VA-anläggningen i Bydalen, som Åre kommun beslutat om, har ännu inte genomförts. När tungmetaller hittades i dricksvattnet pausade Åre kommun köpet.

– Vi håller på att reda ut ansvarsfördelningen, säger Thor Kruse Een, samhällsbyggnadschef i Åre.

Den 3 mars skulle Åre kommun ta över ägandet och driften av ledningsnät, ett reningsverk och ett vattenverk av Bydalens fjällanläggningar AB, BFAB. Köpet för drygt 5,4 miljoner kronor var beslutat av politikerna.

Men när miljöinspektörerna hittade förhöjda halter av bly, kadmium och nickel i dricksvattnet, pausades övertagandet av vattenverket.

– I dialog med BFAB så reder vi ut vem som har gjort vad, och när det är klart kan vi ta över, säger samhällsbyggnadschefen Thor Kruse Een.

dricksvattnet i bydalen

Ansvarsfrågan utreds

Han vill inte säga om det diskuterats att kommunen ska kräva skadestånd eller att häva köpet.

– Vårt fokus är att ge Bydalsborna ett bra vatten, det är vi skyldiga att göra, säger Thor Kruse Een.

Vad de höga halterna tungmetaller beror på vet man inte ännu. Förbudet att dricka vattnet har hävts. Har vattnet stått stilla de senaste 12 timmarna ska man spola i minst 60 sekunder innan användning.

Därför ska Åre kommun ta över VA-anläggningen

2012 fick Åre kommun ett föreläggande från Länsstyrelsen att anordna allmänna vattentjänster – det vill säga kommunalt vatten och avlopp – i Bydalen och Höglekardalen.
Länsstyrelsen bedömde att det är kommunens ansvar.

Enligt föreläggandet skulle det vara klart senast 31 december 2016.
Men överklaganden och rättsliga processer har gjort att Åre kommuns arbete med att ta över de VA-anläggningar som finns i området har dragit ut på tiden med nästan ett decennium.

Enligt Lagen om allmänna vattentjänster ska en kommun vara ansvarig för vatten och avloppstjänster där det finns en samlad bebyggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

dricksvattnet i bydalen

Mer i ämnet