En bild på Åre kommuns kommunalråd, socialdemokraten Martine Eng. Hon står utomhus,  klädd i mörkblå jacka och i bakgrunden är ett vitt staket och höstfärgade träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åres kommunalråd Martine Eng (S) menar att tillväxt behövs – även om alla inte håller med. Se Martine berätta varför målet är att bli 18 000. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Åre kommun vill växa med över 5 000 invånare – trots dagens utmaningar

Publicerad

Trots att prognosen visar på drastiskt lägre befolkningstillväxt så är Åre en av de kommuner som planerar att växa rejält. Detta trots att kommunen redan i dag har begränsningar i exempelvis VA-kapaciteten.

– Vi har absolut utmaningar, men vi tror att vi kan växa hållbart, säger kommunalrådet Martine Eng (S).

Bland Jämtlands läns kommuner finns det flera som har ett uttalat mål om att växa. Östersund är en av dem, Åre är en annan. I Åre vill man gå från dagens drygt 12 000 invånare till att bli 18 000 år 2050.

– Vi har satt ett befolkningsmål för att vi ska kunna planera långsiktigt, säger kommunalrådet Martine Eng (S).

Med en tydlig vision blir det lättare för kommunen att planera. Det kan exempelvis handla om hur många förskoleplatser som behövs på sikt, menar kommunalrådet.

Med fler invånare får kommunen även in mer skatteintäkter. Pengar som behövs för att bibehålla en robust välfärd.

Tror att det naturnära lockar

Nyligen kom SKR med en ny prognos som visar att den totala befolkningstillväxten minskar.

Tror ni att ni kommer att lyckas nå målet med tanke på det?

– Ja, vi tror att fler vill bo naturnära där det ändå finns service. Och kan vi planera för en hållbar tillväxt så tror vi att vi kan fortsätta locka fler, säger Martine Eng (S), kommunalråd.

Ni kommer behöva slåss med andra kommuner om arbetskraft, exempelvis Östersund och Krokom som också vill växa. Vad tänker du om det?

– Ja, men vi vet också att många som flyttar hit kommer från Mälardalen så vi tror att attraktiviteten att flytta hit finns.

Medborgarna inte lika sugna på tillväxt

Nya prognoser visar att många av Sveriges kommuner kommer att få färre invånare. Åre är en av undantagen. Enligt SKR:s prognos kommer kommunen ha nära 13 500 invånare år 2033.

Samtidigt har Åre en hel del utmaningar – redan i dag har kommunen stora begränsningar inom VA-kapaciteten. Och nyligen presenterades en rapport som visade att fler och fler röster höjs om att kommunen borde fokusera på att ta tillvara på det man har istället för att fortsätta växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.