– Vi har kommit till en gräns, säger Anna Cronheden. Hör henne och andra Årebor berätta om sin oro. Foto: SVT

Årebor kritiska till nytt stort turistområde: ”Måste skydda naturen”

Uppdaterad
Publicerad

På fjälldestinationer runt om i landet sker en stadig utbyggnad. Men hur mycket tillväxt tål egentligen fjällen? Den frågan ställs nu på sin spets i Åre.

– Vi måste skydda den natur vi har, säger Anna Cronheden, som är en av alla bybor som nu protesterar mot planerna.

I Åre finns i dag drygt 42 000 gästbäddar. Och fler kan det bli. Planer finns nämligen på ett helt nytt område med drygt 7 000 bäddar. Men planerna har mötts av massiv kritik. Omkring 100 privatpersoner har skrivit till kommunen och ifrågasatt utbyggnaden. En av dem är Li Nordenskiöld.

– Vad händer om det byggs för mycket? Vem vill vara här då? Då kanske vi står här med bara en massa tomma bostäder, säger hon.

Rödkullen

Risk för ras och skred

Flera av de SVT pratar med är oroliga över naturen. I slutet av berget ligger Åresjön, och den har redan påverkats negativt av exploatering. För några år sedan berättade exempelvis SVT:s Uppdrag granskning om hur rödingstammen har minskat kraftigt eftersom jordmassor, lägger sig som sediment på botten.

Nyligen kom även Statens geotekniska institut, SGI, med en rapport där de pekar ut Jämtlandsfjällen och Åre specifikt som ett område där det finns risk för ras och skred. När man exploaterar försvinner växtlighet som bidrar till att hålla marken stabil.

Svår balansgång för politiker

För lokala politiker blir balansgången svår. Inte minst när ett val nu så sakteliga närmar sig. Men hittills har ledande centerpartistiska politiker i kommunen ställt sig positiva till utbyggnaden.

– Det är den bedömning vi gjort hittills. Om man väger de negativa effekterna mot de positiva effekterna är vår bedömning att det har övervägande positiva effekter, säger kommunalrådet Can Savran (C).

Samtidigt är det som sagt väldigt många som nu ifrågasatt utbyggnaden.

– Jag är glad över alla synpunkter. Det breddar beslutsunderlaget, säger Can Savran.

Så småningom ska ärendet upp i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet