Årehus meddelar att polisutredningen som gjorts mot bolaget efter en polisanmälan från Moderaterna nu är nedlagd. Foto: Arkiv/SVT

Årehus meddelar: Polisutredningen mot bolaget nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året polisanmäldes det kommunala bostadsbolaget Årehus AB av Moderaterna efter att partiet misstänkt ekonomiska oegentligheter i bolaget. Åklagare ska nu ha valt att lägga ner polisutredningen.

Det skriver Årehus i ett pressmeddelande på onsdagen. Rubriceringen har gällt trolöshet mot huvudman, som kortfattat innebär att man misstänks ha missbrukat sin förtroendeställning gentemot någon annan. Den har varit riktad mot flera personer i Årehus ledning.

– Det har tagit lång tid och även om jag varit trygg i att anklagelserna varit falska så har det varit väldigt ansträngande, säger Helen Olausson avgående vd på Årehus, i pressmeddelandet.

Lidit skada

Bolagets ordförande Pär Hedman, som tillträdde sin post i somras, det vill säga först efter att polisanmälan gjordes, säger till SVT att bolaget har skadats till följd av polisanmälan.

– Polisanmälan har lett till att vi har fått stopp för visst bostadsbyggande. Det finns investerare och intressenter som inte fullgör affärer om ledande inom bolaget är polisanmälda. Om man kan prata om Årehus som ett varumärke så är det klart att det har skadats. Vi kommer att utreda hur stor den ekonomiska skadan är och hur vi har drabbats personalmässigt. Sen får vi se hur vi agerar i det.

Finns det saker som ni som bolag kunnat göra annorlunda?

– Absolut. Bolaget hade kunnat jobba mycket bättre med sin kommunikation till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige så att man bättre förstod hur projektuppbyggnaden till olika bolag fungerar. Det är sådant som inte alltid är så lätt att hänga med i, säger Pär Hedman.

Avböjer kommentar

Moderaterna i Åre vill inte i dagsläget kommentera nyheten då man ännu inte hunnit ta del av information om polisutredningen.

SVT har sökt ansvarig åklagare.

I videon: I somras presenterades kommunens internutredning som genomförts efter kritiken mot Årehus – så har kommunen lovat jobba framåt:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Åre kommun få ordning på Årehus efter den allvarliga kritiken mot det kommunala fastighetsbolaget – hör kommunstyrelsens ordförande Martine Eng (S) i videon. Foto: Eva Danielsson, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.