Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner,  med långt, blont hår gestikulerar med sina händer. Hon står inomhus och bakgrunden är en stor, öppen och modern byggnad med stora fönster och växtlighet. Det skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster och hon har glasögon med kraftig svart båge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, menar att det kommer bli allt svårare att hitta arbetskraft framöver. En lösning kan vara att vi jobbar längre. Foto: David Winnerstam/SVT

Befolkningen minskar – SKR: ”Kan behöva gå i pension senare”

Publicerad

Det kommer bli en dragkamp om arbetskraft framöver i Jämtlands län. När det nu blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer personer i arbetsför ålder inte räcka till för jobben.

SKR pekar på att vi bland annat kan behöva jobba längre innan pension. Vad tycker du? Är det lösningen?

Pension vid 65 eller 75 – hur länge kan du tänka dig att jobba?

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Östersunds kommundirektör spår att bristen på arbetskraft framåt kommer leda till rejäl dragkamp mellan landets kommuner och arbetsgivare. ”Man får slåss med varandra, det finns inget annat sätt att lösa det på”

Magnus • Pension?!?! Testade det i något år redan när jag bara var 25 eftersom jag hade byggt upp en passiv inkomst som gjorde att jag inte behöver jobba för att få in de pengar som jag behöver. Men det sög totalt. Man hamnar "utanför" då de flesta andra jobbar. Även så blir ledigheten efter ett tag vardag och tråkig om man inte har någon motpol. För mycket eller för lite av något är inte bra. För mycket stress eller jobb eller för mycket avslappning eller fritid är inte bra för de flesta. Lagom är bäst. Det gäller att ha balans i livet i allt. Vilken fördelning det innebär är individuellt från person till person.

Själv tänket jag aldrig mer gå i pension eller bli pensionär. Om man längtar efter det så har man fel sysselsättning/sysselsättningar och bör söka sig vidare.

Låt inte rädslor få styra ditt liv och hålla dig kvar. Det är väl knappast pension man drömmer om som liten. Även viktigt att proaktivt göra allt för att hålla sig frisk hela livet. Men om man skulle få funktionsnedsättning som gör att man inte kan fortsätta hela livet så finns alltid alternativ som man klarar och tycker om bara man letar nog mycket och länge.

Tycker vi ska lägga ned det här med automatisk pension och att bli pensionär bara för att man nått en viss ålder. Den lilla grupp som vill sluta jobba ska kunna göra det oavsett ålder, så alla kan få bästa möjliga tillvaro. De flesta vill ha sysselsättning och en "riktig" sådan som är meningsfull och inte bara "låtsasuppgift" som hittats på för att du ska ha nåt att göra. Utan saker som bidrar till och gör samhället och världen bättre och gärna utvecklar den och dig själv.

Allt som är levande växer och utvecklas. Så måste även djuret och organismen människan för att hålla god hälsa hela livet.

Våga vägra pension eller att bli åldersmobbad, ålderssegregerad, åldersrasism mm. Våga vägra bli indelad i grupp och fack att få vara en vanligt människa som alla andra vuxna som lever och frodas hela livet.

Död åt pensionen!! Låt mig leva & drömma hela livet!!!

realisten • Det är inte bara ett problem i Jämtland utan i hela västvärlden inklusive Kina, Japan, Korea osv.
Vi måste få ett inflöde från främst Afrika - det är där ungdomen finns.
Men vi byggar bara högre och högre murar mot omvärlden.
Då får vi väl sitta här i vår åldriga ensamhet och ruttna bort.

Gun • Vi är nog många som vill gå vid 65, helst före. Jag har jobbat i yrken där kroppen har slitits. Man kan ju inte utgå från en ålder som stämmer för alla yrkeskategorier.
Vi som jobbar inom vård och omsorg t.ex. kan ju inte jobba hemifrån, vi får jobba oavsett vilka saker som sker.
Precis som en annan här skrev. Det är ju idioti när vi visar ut människor med jobb och framtidsutsikter pga av en dålig migrationspolitik.
Nej som sagt, många är slitna bl.a jag och vill jag få leva några år utan jobb så får jag nog gå vid 65.

IK • Många inom vården orkar inte jobba ens till 65. Men administrativ personal kanske orkar och till och med jobba inom vården där jag antar att det kommer saknas många framöver.

Mia • Jag jobbar inom vården och hoppas att jag kan gå vid 65, min kropp är sliten och öm efter nu vid snart 61 år ha jobbat i 42 år. Tyvärr blir det ju inte mycket i lönekuvertet men det får väl lov att gå, svårare då min sambo dog för 4 år sedan!

Nils • Kommer att gå ned till 80% och sedan gå i pension så tidigt som möjligt. Enligt flera rapporter lönar sig arbete inte längre. Däremot prioriteras garantipension.

Carola Norman • 65! Bättre att gå efter hur många år man arbetat samt med vad. Tyngre kropps arbete sliter på kroppen. Men tyvärr är det gruppen som får sämre pension.

Anki • Kommer gå i pension på dagen jag kan det,trött ,utsliten, jag får finna mig i att bli fattigpensionär, vill inte gå från jobb direkt i graven.

Emil • Jag kan tänka mig jobba till strax innan 70. Finns det möjlighet att från nutid förändra pensionsrätten för 40-talisterna? Tänker på att det finns stora delar av 40-talister som har allmän pension som ter sig helt orimlig.

Micke • Hellre kortare arbetstid, t.ex. sex timmars arbetsdag, så att vi orkar arbeta till 70.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.