Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner,  med långt, blont hår gestikulerar med sina händer. Hon står inomhus och bakgrunden är en stor, öppen och modern byggnad med stora fönster och växtlighet. Det skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster och hon har glasögon med kraftig svart båge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, menar att det kommer bli allt svårare att hitta arbetskraft framöver. En lösning kan vara att vi jobbar längre. Foto: David Winnerstam/SVT

Befolkningen minskar – SKR: ”Kan behöva gå i pension senare”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli en dragkamp om arbetskraft framöver i Jämtlands län. När det nu blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer personer i arbetsför ålder inte räcka till för jobben.

SKR pekar på att vi bland annat kan behöva jobba längre innan pension. Vad tycker du? Är det lösningen?

Pension vid 65 eller 75 – hur länge kan du tänka dig att jobba?

Carola • Det beror på vilket jobb man har kroppen orkar inte hur länge som helst. Man borde se över mindre timmar per dag och mer semester ju äldre man blir.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Östersunds kommundirektör spår att bristen på arbetskraft framåt kommer leda till rejäl dragkamp mellan landets kommuner och arbetsgivare. ”Man får slåss med varandra, det finns inget annat sätt att lösa det på”

Tack för alla inlägg!

Det är väldigt intressant att ta del av allas funderingar. Vi lär återkomma till frågan i framtiden.

Elin • Roligt att se att någon mer tänkt tanken med lika pension för alla. Alla som jobbat har bidragit till vårt samhälle och då ska väl inte vad du gjort styra hur mycket du är värd sedan.
För mig är undersköterskan, snickaren, och domaren lika mycket värda som människor och bör då ha lika mycket i pension.
Jag tänker gå vid 60tror jag. Och planerar att leva på de jag sparat för litar inte på att pension finns kvar när jag går om över 20år.

Roma • 65,de flesta är slita efter ett långt arbetsliv

Andrew • Tag det lugnt! Humanoida robotar är bara några få år bort att kunna ta över en jäkla massa jobb. Låt dom slava för oss så vi kan göra roligare saker. Löneslavarbete är ett modernt påfund och inget som passar människan speciellt väl.

Tomi • Politikerna fattar urusla förslag och jobbar själva inte till 65 år???. Själv jobbar jag 3 skift tillverknings industri typ dagar och nätter som tär på kroppen mvh. Pension vid 63 år ålder inget annat.

Douglas Gabrielsson • Istället för att tvinga oss som jobbar, att jobba betydligt fler år, så skall givetvis de som inte jobbar och bidrar tvingas ut i arbetslivet, finna alldeles för många som flerdrar ett tillbaka lutat liv i lugn och ro, bidragen betalas ut ändå.

Ingemar pettersson • Har jobbat i 46år. Räcker i te det??? Få ut våra inkontinens ordbajsare. I riktiga jobb i stället. Det finns tydligen elefanter som har en skev verklighets uppfattning.

Jobba = bidra till allas bästa • Jag har ett meningsfullt lågvlönat jobb i Regionen och vill gärna jobba till 67 men vet inte om jag orkar det. Hur tar samhället hand om mig när jag är gammal sjuk och fattig? Sådant finansieras ju av skatter och då måste ju finnas folk som jobbar och betalar skatt!

Missnöjd Medborgare • Hitintills har jag inte fått 1 enda fast jobb, trots att jag är 35 år. Jag är usk-äldre omsorg. Vikarie är det enda. Det är för att de har inte råd att anställa utbildade. Raka vägen till arbetsförmedlingen igen blev det, eftersom 6000 kr kan man inte leva på som Vikarie. Hur blir pensionen? Jag vet inte, jag har fortfarande inte gått till jobbet än. Tack Sverige!!!!!!!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Befolkningsutvecklingen i Jämtlands län

Mer i ämnet