• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Regnbågens förskola kommer flytta in i lediga lokaler på Remonthagen efter beslut i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Lukas Johansson

Bekräftat: Två av förskolorna i Östersunds kommun avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att avveckla två av tre förskolor i Östersunds kommun. Brittsbo och Regnbågen kommer att flytta, men Dungens förskola i Brunflo får vara kvar.

Under onsdagen 28 februari röstade barn- och utbildningsnämnden om förslaget att flytta förskolan Brittsbo och Regnbågen, samt om stängning av Dungens förskola i Brunflo.

– Vi avslog förslaget om stängning av förskolan i Brunflo för att området är utpekat tillväxtområde. Det är svårt att se hur mycket överkapacitet det finns i Brunflo, säger Pelle Simonsson (C) 2:a vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Däremot blev förslaget om avveckling och förflyttning av Brittsbo och Regnbågen godkänt av nämnden. Det innebär att barn och personal får flytta till andra lokaler i befintliga förskolor.

– Nej, det kommer inte bli större elevgrupper. Vi har 18 barn per grupp som max, och så kommer det förbli, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Rosi Hoffer (S).

Räddar arbetstillfällen

Enligt barn- och utbildningsnämnden finns det i dagsläget fler förskoleplatser än vad det finns barn i kommunen. Samtidigt har kommunen som plan att växa.

– Vi är i en svacka nu med låg inflyttning. Vi hoppas att det ska vända, men under tiden måste vi säkerställa att barnen får bra utbildning, Rosi Hoffer (S).

Enligt henne sker det en förtätning av befintliga platser. Det är 95 färre barn under 2024, vilket kostar kommunen ungefär nio miljoner kronor.

– Varje plats är barnpeng. Och har vi lediga platser, då blir det svårt med budget och personal får gå. Vi tycker personalen är viktig och vill inte behöva säga upp, Rosi Hoffer (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.