Therese Kärngard (Socialdemokraterna), kommunalråd i Bergs kommun, i glasögon och blont hår i hästsvans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför säger Bergs kommun nej till planerna på brytning av alunskiffer i Oviken – hör kommunalrådet Therese Kärngard. Foto: Marie Selander/SVT

Bergs kommun mötte gruvbolaget – enigt motstånd mot gruvbrytning nära Storsjön

Uppdaterad
Publicerad

Bergs kommun och det australiska bolaget Aura Energy har i veckan haft möte om bolagets gruvplaner i Oviken.

Kommunens budskap till bolaget är tydligt.

– Vi, ett enigt kommunfullmäktige, säger nej till brytning av alunskiffer i närheten av Storsjön, säger kommunalråd Therese Kärngard (S).

I veckan har företrädare för Aura Energy varit på plats i Oviken i Bergs kommun, bland annat för samrådsmöten med allmänheten om bolagets gruvplaner.

Intresset var mycket stort, liksom motståndet som bland annat uttrycktes genom ett fackeltåg på tisdagskvällen.

Gruvplanerna i Jämtland

Mötte länsstyrelsen och kommunen

I måndags träffade Aura Energy först länsstyrelsen och sedan Bergs kommun. Länsstyrelsen roll i det här skedet är att vägleda bolaget inför den kommande miljökonsekvensbeskrivning, som ska skickas in samtidigt som ansökan om en bearbetningskoncession (ansökan om tillstånd till gruvbrytning).

– I en vanlig miljöprövning tittar man på helheten på en gång, men nu när det är aktuellt med en bearbetningskoncession så delas miljöprövningen upp. I miljökonsekvensbeskrivningen tittar man främst på lokaliseringen, säger Sara Huss, chef för miljöskyddsfunktionen på länsstyrelsen.

Utreder risker med placeringen

Miljökonsekvensbeskrivningen undersöker alltså om det är lämpligt att lägga verksamheten på den föreslagna platsen. Även miljöriskerna ska utredas, till exempel riskerna för att dricksvattnet förorenas.

Men den stora miljöprövningen, när helheten bedöms, kommer i samband med att bolaget ansöker om ett miljötillstånd. Det blir aktuellt först om bolaget får ja på sin ansökan om bearbetningskoncession.

Kommunen säger nej

Vid mötet mellan Bergs kommun och gruvbolaget meddelade kommunen sin inställning till gruvplanerna: De är inte välkomna.

Tidigare i höstas ville bolaget träffa företrädare för kommunen men fick då nobben. Det formella beslutet om kommunens ”energipolitiska” inriktning var då inte fattad.

Nu finns däremot ett beslut. Ett enigt kommunfullmäktige sa i slutet av september nej till brytning av alunskiffer nära Storsjön.

Hör Aura Energys vd David Woodall om att bolaget garanterar att ingen förorening kommer ske, i videon här nedanför:

Auras vd David Woodall – en medelålders man i skjorta, samt närbild på provborrning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så svarar gruvbolaget Aura Energy om miljöriskerna vid gruvbrytning i Oviken Foto: Marie Selander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet