• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Niklas Daoson (S), står i ett sammanträdesrum framför SVT:s kamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Daoson (S), kommunalråd tror inte att budgeten för bygget av en ny skola kommer att spricka men erkänner att det är svårt att uppskatta exakt på kronan vid stora projekt. Foto: Lukas Johansson/SVT

Beskedet: Det blir ny skola på Lövsta på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Elevantalet på Frösön ser enligt prognosen ut att öka de närmaste åren och därför behövs en ny skola. På tisdagen beslutade kommunstyrelsen i Östersund att det blir en ny skola på Lövsta med byggstart redan nästa år.

Fler elever väntas på Frösön närmaste åren samtidigt som Östbergsskolan och Vallaskolan ska renoveras. Därför behövs en till skola som ”evakueringsskola” vid ombyggnationerna.

Billigare än planerat

Från början skulle den nya skolan kosta 420 miljoner men efter att tjänstemännen gjort en del förändringar, bland annat minskat ritningarna med 1 000 kvadratmeter, så har man fått ner prislappen till 380 miljoner. Men kommer då budgeten att hålla?

– Just de här kalkylerna är väldigt väl genomarbetade så jag tror vi har bättre chans än vanligt, säger Niklas Daoson (S), kommunalråd.

I anslutning till skolan planeras det också för en idrottshall. Ambitionen är att skolan ska stå klar 2026 men det handlar om ”ett tioårigt pussel” innan alla skolor på Frösön har renoverats.

Slutgiltigt besked om skolan tas i kommunfullmäktige senare i mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.