• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Besökarna ökar – så även slitaget

Uppdaterad
Publicerad

Antal besökare i fjällen har ökat kraftigt de senaste åren. Glädjande tycker både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket men det sliter väldigt mycket på naturen.

Att röra sig i fjällen till fots, med cykel eller skidor har de senaste åren blivit väldigt populärt, men det medför även stora utmaningar att klara underhållet av bland annat leder. 2014 kom Naturvårdsverket med en utredning som visade att de finns en underhållsskuld i de statliga ledsystemet på 100 miljoner kronor. Sedan dess har regeringen ökat anslagen för att börja beta av underhållsskulden.

– Vi har satsat på att bygga broar och byta ut rastskydd, sen har vi också försökt laga spänger, säger Ruona Burman chef Naturvårdsenheten Länsstyrelsen Jämtlands län.

Ökning med 500 procent

Men med allt fler människor i rörelse i fjällen så ökar även slitaget. Bara för några månader sen stängde Länstyrelsen ned området kring pyramiderna i Vålådalens naturreservat för att slitaget blev för högt. Tittar man på området vid Blanktjärn så har besöken ökat med nästan 500 procent senaste fyra åren till 13.600 besök mellan juni och oktober i år.

– Det är en trend vi börjar se att vissa platser blir populära. Vi har pratat med forskare i Norge som ser samma trender och man tror att det har en koppling till sociala medier, Erik Hellberg Meschaks, handläggare Naturvårdsverket.

Ruona Burman utesluter inte att man framöver kommer få stänga ned fler områden lika pyramiderna.

– Det är ju inte önskvärt men det är får vi titta på om behovet leder åt det hållet, säger Ruona Burman.

Alternativa leder

Har ni nog med resurser och kunskap att möta det ökande besöktrycket?

Nä, vi skulle ju behöva mer resurser för att kunna snabba på arbetet, men det är ju också så att vi inte kan jobba hela året, vinter gör ju att markarbeten inte går att utföra.

Vad får det för konsekvenser när besökttrycket ökar?

Ja vi får kanske titta på alternativa leder, säger Ruona Burman.

För att hitta alternativa leder så genomför Länstyrelsen just nu en stor ledutredning Runt Jämtlandstriangeln och Vålådalsområdet som ska vara klar nästa år. Men att dra om leder är väldigt kostsamt.

– Det kanske behöver kosta en hel del om vi ska göra så att naturen tål fjällgästarna, säger Ruona Burman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.