LÄS OCKSÅ: Personal får larm efter bråk och knivdåd
– Det här är en jättebelastning för oss inom polisen. Nu handlar inte alla ärenden om bråk och våld, ibland är det frågan om till exempel brandlarm som vi också måste åka på. Men många gånger är det just våld och det har varit fler fall än väntat, säger länspolismästare Stephen Jerand. Det här är komplexa fall att hantera. Bara det att få fram en tolk som talar farsi eller somali per telefon. För många av de asylsökande kan inte engelska, franska eller tyska.
Det rör sig alltså om 300 ärenden totalt med koppling till asylmottagandet sedan i oktober i fjol. Bråkigast har det varit i Åre. Av de 300 ärendena rörde 84 fall Åre. Så många fall som 31 gällde bråk och misshandel, alltså omkring en tredjedel av fallen.
I Östersund gjorde polisen däremot fler uttryckningar – 138 stycken – medan bara en mindre andel – totalt 12 ärenden – gällde bråk eller misshandel.
Minst polisutryckningar har det varit till Bräcke och Härjedalen. Där har det varit åtta fall i vardera kommun.
Flera anledningar
Flera faktorer bidrar till att öka spänningarna på asylboendena och utlösa konflikter, menar länspolismästaren. Till exempel Migrationsverkets förtätning, att varje asylsökande får en boyta på tre kvadratmeter istället för fem kvadratmeter. Till detta kommer konflikter mellan personer med olika religiös uppfattning som till exempel mellan kristna och muslimer, personer med en annan syn på kvinnors rättigheter och behandling av barn än den rådande i Sverige.
– Våra kulturer krockar lite väl hårdhänt ibland, menar länspolismästare Stephen Jerand.
Migrationsverket måste mer aktivt informera om regler i vårt land, anser han.
Dessutom är handläggningstiderna hos Migrationsverket långa.
– De långa handläggningstiderna är många gånger förödande för dessa människor. En lång tröstlös väntan i trångboende och i många fall sysslolöshet. Det är klart att det blir störningar, konstaterar länspolismästare Stephen Jerand.
Polisärenden med koppling till asylmottagandet.
Sedan i oktober ifjol har antalet ärenden sett ut så här. Totalt gjordes 312 anmälningar som gällde brott med anknytning till asylmottagandet.
Första siffran anger antalet ärenden totalt i kommunen, den andra anger antalet som gällde bråk eller misshandel.
Östersund: 138 ärenden totalt, varav 12 stycken gällde bråk och misshandel.
Åre: 84 – 31
Berg: 24 – 8
Ragunda: 23 – 9
Strömsund: 16 – 4
Krokom: 10 – 2
Bräcke: 8 – 4
Härjedalen: 8 – 5
I höstas beslutades om att alla ärenden kopplade till asylmottagandet skulle anses som en särskild händelse eller insats, kallad Alma, och därmed märkas med kod 291 och anses som arbetsmaterial. Det vill säga alla ärenden med denna kod har fram tills nu inte lämnats ut av polisen eftersom det betecknats som arbetsmaterial. Alma-insatsen ska avslutas under februari.