Vänster en räddningsledare i full mundering med hjälm och kamera på hjälmen. Till höger är det fabriksbyggnaden som ser rök från taket. En brandman står på taket och släcker. Regnigt väder. Flera räddningsbilar runt huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningsledaren Håkan Modigh berätta om branden som startat på Woolpowers fabrik i Torvalla, Östersund.

Brand i Woolpowers fabrik i Torvalla i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen utbröt en takbrand på Woolpowers fabrik i Torvalla. Branden var centrerad till taket och solcoller försvårade släckningsarbetet.

– Det ställer till det för oss. De kan vara strömförande, sade Thomas Hansson, vakthavande befäl på räddningstjänsten under kvällen.

Larmet kom till SOS Alarm strax före klockan 17. Styrkor både från Brunflo, Östersund och Krokom larmades. Även styrkor från Lit och Stugun har kallats ut. Branden bekämpas till största del från stegbilar då det är svårt att komma åt.

– Det verkar inte som att det pågår någon brand inne i själva lokalen, det verkar vara på taket det brinner. Solcellerna fortsätter att producera el, det går inte att stänga av dem, sade Thomas Hansson på räddningstjänsten.

Brand i Woolpower

När SVT:s team var på plats slog det öppna lågor från taket.

Brunnit hål i taket

Branden har skapat ett hål i taket vilket innebär att både regn och släckvatten forsar in, något som riskerar att orsaka stora vattenskador.

– Vi jobbar med det parallellt för att skydda inventarierna, sade Thomas Hansson på räddningstjänsten.

Ringat in branden

Vid 19.15 hade rökutvecklingen minskat ordentligt och räddningstjänsten tyckte sig ha ringat in brandområdet.

– Vi är försiktigt hoppfulla. Just nu kollar vi så att branden inte spridit sig i takkonstruktionen, säger Thomas Hansson.

Strax före klockan 22 säger räddningstjänsten att de avvecklat en del resurser, men att några är kvar på plats tillsammans med solcellstekniker. Insatsen beräknas då avslutas om en halvtimme.

Vad som orsakat branden är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Woolpower

Mer i ämnet