• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Helikopterpiloten Dennis Sundqvist flög och vattenbombade skogsbränderna i södra Härjedalen. Foto: privat / Stefan Larsson, Storm Heliworks

Brandpiloten: Jag tänkte jäklar, det här kan bli vad som helst

Uppdaterad
Publicerad

När helikopterpiloten Dennis Sundqvist från Östersund flög ner till i södra Härjedalen efter ett larm visste han inte vad som väntade, men snart stod det klart att det rörde sig om en enormt mycket större skogsbrand än någon kunnat tänka sig.

– Jäklar, tänkte jag, det här kan bli vad som helst. Här räcker inte två helikoptrar till, säger Dennis Sundqvist, helikopterpilot och delägare i Storm Heliworks.

Vid 01-tiden 17 juli flög två helikoptrar från företaget efter larm ner från Östersund till skogsbränderna i södra Härjedalen. De visste inte då om det rörde sig om en skogsbrand eller flera.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Enorm rökpelare

– Jag minns när vi flög ner på natten att jäklar vad mycket rök det är ända i Östersund. I Svenstavik kunde jag se en enorm rökpelare, större än jag någonsin sett, säger Dennis Sundqvist.

När Dennis Sundqvist och hans kollegor kom fram till Fågelsjö visade det sig att det rörde sig om flera pågående bränder: Lillhärdal, Kårböle, Trängslet och Sonfjället.

– Det brann hårt och det var inte bara en markbrand som det brukar kunna vara på sommaren, då elden inte sprider sig upp i trädtopparna, utan här var det även toppbränder, som fick elden att sprida sig fort när vinden tilltog, säger helikopterpilot Dennis Sundqvist.

– Då blev det stressigt, för att veta vad vi skulle göra. Vi ville inte att elden skulle hoppa över vägar och myrar som är naturliga begränsningslinjer.

Det var då Dennis Sundqvist insåg att släckningen inte skulle kunna lösas av enbart två helikoptrar.

Nya bränder uppstod

– Jag hoppades att man skulle få kontroll över andra bränder så att man skulle kunna flytta resurser till oss, men vi visste ju inte hur lång tid det skulle kunna ta, säger Dennis Sundqvist

Helikopterpiloterna fick inrikta sig på att försöka begränsa brändernas framfart. Frustrationen över att inte kunna få stopp på elden var stor, hela tiden uppstod nya bränder och gamla eldhärdar flammade upp på nytt. Vinden gjorde att bränderna också plötsligt bytte riktning.

– Där kände man sig verkligen liten mot naturens kraft, en kraft som man inte kan kontrollera.

Jobbade dygnet runt

Dennis Sundqvist arbetade i nästan en vecka i Fågelsjö med släckning dygnet runt. De sov i skift. Till området kom också tre norska helikoptrar och hjälpte till. Till stor hjälp var också en privatperson i byn som öppnade sitt hem för dem. Vid två tillfällen kom även ett par av de stora utländska brandflygen dit och deltog i släckningsarbetet.

Dennis Sundqvist är imponerad över hur alla ställde upp när det verkligen gällde.

– Jag känner en väldig stolhet över att det gick så bra, att alla drog åt samma håll och hjälptes åt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet