– Nu har han hittat sin flock och han har dessutom fått bli pappa och det är väl det som är meningen med livet för en myskoxtjur, säger Ida Näslund, myskoxguide vid Myskoxcentrum.
Det var 2018 som Brutus lämnade sin flock på fjället, en teori är att han blev utstött av en tjur som stod högre i rang. Brutus gav sig iväg för att hitta en ny flock, ovetandes om att antalet myskoxar i Sverige är ytterst begränsat. Idag finns uppskattningsvis tio myskoxar ute i det vilda och nio i hägnet i Tännäs.
Brutus orsakade uppståndelse
Under sin vandring genom kohagar och byar orsakade Brutus emellanåt viss uppståndelse. I september 2020 ville Västra Härjedalens naturskyddsförening att han skulle sövas och sedan flyttas till hägnet i Tännäs, men det skulle dröja till augusti året därpå innan det skedde.
När SVT hälsar på är det brunsttid och Brutus går frustande omkring i hägnet tillsammans med tre kor.
I klippet: Följ med till hägnet i Tännäs och se hur Brutus har det nu.
Myskoxcentrum
Myskoxcentrum, som startade år 2010, är en ideell förening vars syfte är att bevara den vilda myskoxstammen. Genom att besöka myskoxarna i hägnet istället för att spana efter vilda myskoxar på fjället minskar störningarna för de vilda djuren.
”Det har även skett en utsättning av hägnets myskoxar, hon heter Idun och med hennes hjälp har det fötts nya kalvar på fjället. Genom att bedriva avel hjälper vi också Sveriges djurparker att få en större variation i blod och gener hos arten”, skriver föreningen på sin hemsida.
Källa: myskoxcentrum.se