Rapporten pekar på att det svårligen kan upplevas som god personalpolitik.
– Nej, det tycker jag inte det har varit. Jag håller med om den kritiken, säger Sture Hjalmarsson.
Han är chef över avdelningen för ledningsstöd inom Försäkringskassan och han menar att de tagit åt sig av kritiken.
– I efterhand kan vi inte göra mycket åt den här händelsen men däremot har rapporten pekat på två saker. Det ena är att vi måste förtydliga våra interna riktlinjer när det gäller personalomställning, och det andra att vi måste bli bättre när det gäller HR-stödet till chefer inom de här situationerna.
Läs också: Försäkringskassans ledning anklagas för bestraffningsmetoder
Muntligt och skriftlig ursäkt
Och vad gör ni för den här gruppen som råkade ut för det här?
– Ja, man kan säga att det är en normal hantering av dom. Det har inte hänt någonting speciellt med anledning av just det här, utan vi får helt enkelt rätta till det som är gjort och det har vi också gjort. Något ytterligare tänker vi inte göra.
Har ni bett om ursäkt för att det har gått så här fel?
– Ja, det kan vi säga att vi har gjort. Både muntligt och skritfligt.
Plockade bort planerade jobb
Under omställningsprocessen väljer Försäkringskassan att plocka bort flera inplanerade jobb, även ett externt finansierat uppdrag. Något som den externa revisor som granskat händelseförloppet tycker är märkligt, inte minst då man tycker sig ha en övertalighet.
– Det är så att man ska samarbeta mellan myndigheter men det är inte så att en myndighet ska ha personal på pass för att serva annan myndighet. Det var ju ändå ett par hundra timmar, det var ju inte en heltid eller flera. Men det är klart, har vi möjlighet så ska vi hjälpa andra, säger Sture Hjalmarsson.
Och att det sker precis när man flaggar för arbetsbrist – blir inte det lite konstigt?
– Det tycker jag inte. Det är klart att alla frågor är uppe på bordet men om man tar ett antal hundra timmar lösryckt på just det... Man måste titta på hela arbetsvolymen när man gör sådana bedömningar. Och där var bedömningen både från medarbetare och chefer att under 2015 så hade man inte fullt upp att göra helt enkelt.
Men sedan konstaterade man under hösten 2015 att man hade fullt upp. Man gjorde en färdplan framåt och så vidare?
– Ja, jag kan inte det i detalj men uppenbarligen gjorde cheferna bedömningen att fyra var rätt dimensionering.
”Drar för långa växlar”
Både Patricie Arvidsson och den före detta kriminalinspektören Claes Wisdahl tycker sig se en röd tråd i det som hänt internutredningsgruppen sedan 2014, då Försäkringskassan skakades av flera skandaler. Men det tycker Sture Hjalmarsson är lite väl konspiratoriskt.
– Det är att dra lite väl långa växlar på händelseförloppet, säger han.
Däremot tycker han att det var rätt att genomföra den omorganisation som skedde 2014/2015 då man ville förbättra rättsäkerheten och öka transparensen.
– Jag tycker att det visat sig att det fungerar väldigt bra. I fortsättningen är det så att dataanalytikerna är i en grupp och utredarna i en annan grupp och det fattas konkreta beslut mellan i beslutspunkterna. Det visar sig att det fungerar väldigt bra.
Hur fungerade det innan då?
– Ja, då var det så att det inte fanns transparens. Det fanns inte någon överhuvudtaget förutom gruppen som var inblandad i varje enskilt ärende och det tycker vi inte var bra då, helt enkelt och det har vi ändrat på också.
Har ni utvärderat det?
– Nej, det har vi inte gjort än. Men det visar sig i de internutredningar vi gör. Vad jag kan se som fungerar väldigt bra.
”Det är väl konspiratoriskt”
Vad gäller vårens övertalighet pekar även Sture Hjalmarsson på att det inte längre är samma chefer som ingåri gruppen. Generaldirektören är även en annan nu jämfört med 2014. Därför kan han inte se något som helst samband med det heller.
Men du har varit här hela tiden?
– Jag har inte varit inblandad i de enskilda ärendena men jag har suttit i ledningen hela tiden, det stämmer. Men i övrigt är det helt nya personer så jag tycker ju att det är väl konspiratoriskt, skulle jag säga.
En olycklig omständighet kan man säga?
– Det tycker jag inte heller. Jag tycker att allt har varit helt öppet och transparent, även med de fel vi har begått har vi varit helt öppna och transparenta.
Hur då?
– Vi har hanterat alla frågor internt som du har nämnt.
Fakta / rapporten
I den rapport som nu kommit om den omställningsprocess som genomfördes bland dataanalytikerna det bland annat:
Av Försäkringskassans ledningsfilosofi framgår att verksamheten ska ledas och styras utifrån en människosyn som bygger på tilltro, respekt och omtanke.
Försäkringskassans riktlinjer för omställningar anger vidare att uppsägningar av medarbetare så långt som möjligt ska undvikas och att ett mål är att omställningar ska upplevas som god personalpolitik.
Enligt vår bedömning har arbetsgivarens agerande gentemot medarbetarna i denna omställningsprocess brustit i både respektfullhet och omtanke, uppsägningar av medarbetare har inte så långt som möjligt undvikits och målet om (upplevd) god personalpolitik har inte nåtts. Omställningsprocessen för DA hade inte behövt drivas igenom.
Genom öppnare dialog och en flexiblare hållning från arbetsgivarens sida, kunde den bedömda övertaligheten ha lösts ut i annan ordning och på ett avsevärt smidigare sätt.