Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska en coworkingmiljö se ut i glesbygd för att lyckas, och vilka risker finns? Det håller Mittuniversitetet på att forska om. Hör Lena-Maria Öberg som är projektledare för studien. Foto: Maria Harning/SVT

Coworking-platsers roll i glesbygd studeras i forskningsprojekt i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu genomför Mittuniversitetet ett forskningsprojekt för att hitta vad som behövs för att skapa lyckade coworkingplatser – kontorskollektiv – på glesbygdens villkor.

– Vi tror att det ser annorlunda ut i glesbygd än i urbana miljöer, säger Lena-Maria Öberg, forskare på Mittuniversitetet i Östersund.

Att människor med olika arbeten delar på ett kontor är inget nytt. Kontorshotell har funnits länge. Men med en digitaliserad värld så spelar det i många arbeten mindre roll var du sitter och utför ditt arbete.

Så kallade coworkingkontor, kontorskollektiv, växte fram i större städer och under pandemin växte det fram även i glesbygden.

distansarbete

– Hubbarna växer fram i vår region, så vi vill göra forskning på ett fenomen som särpräglar vår region, säger Lena-Maria Öberg.

Forskningsprojektet ”Co‑workingmiljöer för entreprenörskap och innovation på landsbygdens villkor” har fått 3,9 miljoner kronor i stöd från Familjen Kamprads stiftelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

distansarbete

Mer i ämnet