splitbild på man, cyklist och tält på fjället

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Numera vill fjällbesökarna hellre göra dagsturer än långa vandringar. Chansen till en sval semester lockar samtidigt utländska turister, konstaterar Fjällsäkerhetsrådets Per-Olov Wikberg. Foto: Marie Selander, SVT, April Caarph, SVT.

Cykling, löpning och sval semester – nya trender bland fjällbesökarna

Uppdaterad
Publicerad

Förr lockade långa fjällturer.

Numera är det dagsturer och flera olika aktiviteter som många fjällbesökare vill ha.

Det visar en ny enkät.

– Och vi har också sett att man från Mellaneuropa börjat välja Sverige för att få kallare semestrar, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Det är nya mönster som märks bland dem som besöker fjällen sommartid, enligt en ny enkät från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

En tydlig trend, som förstärkts under senare år, är att många besökare inte är fokuserade på långa fjällturer utan hellre dagsturer med olika aktiviteter under sin vistelse.

Striden om fjällen

Sju av tio tillfrågade destinationsbolag och STF:s fjällstationer svarar att de bedömer att ”multiaktivitetsbesökare” kommer att öka under de kommande fem åren, enligt enkäten.

Besökarna vill maximera fjällvistelsen

– Trenden att vilja maximera sin fjällvistelse med många olika aktiviteter har funnits i flera år men har förstärkts de senaste åren, säger säger Per-Olov Wikberg.

Men multiaktivitetsbesök ställer ofta krav på noggranna förberedelser, konstaterar han.

– Inte minst gäller det vid fjällöpning, mountainbike och paddling. Att vara van cyklist, löpare eller paddlare hemma innebär inte automatiskt att man är anpassad för det i fjällen, säger Per-Olov Wikberg.

En annan trend handlar om längtan efter svalare semestrar.

Mer om fjälltrenderna ser du i videon ovan.

Tips vid cykling och löpning i fjällen

Tips för säker fjällcykling

1. Använd rätt utrustning: Använd hjälm, handskar och andra skydd för att minska risken för skador. Använd också kläder som är lämpliga för olika väderförhållanden och ta med förstärkningsplagg för att möta snabba väderändringar.

2. Planera er tur: Välj en tur som passar er konditionsnivå och erfarenhet. Använd karta och kompass eller kartappar för att planera och navigera längs vägen.

3. Håll koll på vädret: Fjällvädret kan förändras snabbt, så se till att ni är medvetna om väderprognoser och är förberedda på snabba förändringar.

4. Ta hänsyn till naturen: Följ markerade leder och undvik att cykla på känslig vegetation. Var uppmärksam på förekommande djurliv och försök att undvika att vilda djur eller renar blir störda.

Tips för säker fjällöpning

1. Börja enkelt: Om ni är ovana vid att löpa i fjällen, börja med kortare och mindre krävande turer för att vänja er vid terrängen.

2. Använd bra skor: Investera i löparskor som är speciellt designade för terränglöpning, med bra grepp och stöd för ojämna ytor.

3. Ta med extra energi: Fjällterrängen kan vara krävande, så se till att ni har med er extra energi /snacks för att hålla er energifyllda under hela löpturen. Rent vatten finns nästan överallt, är ni osäkra på vattenkvalitén så ta med eget vatten.

4. Håll er synliga och säkra: Använd färgglada kläder och reflekterande material för att vara synliga för andra löpare, cyklister och vandrare och inte minst om olyckan är framme om ni behöver larma fjällräddning.

5. Var uppmärksamma på kroppen: Lyssna på era kroppar och ta pauser vid behov. Fjällöpning kan vara fysiskt krävande, så det är viktigt att undvika överansträngning och skador.

Källa: Naturvårdsverket

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Mellan 10 – 30 juni 2024 genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en undersökning riktad till fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar. Bland annat ställdes frågor om besöks- och aktivitetsutveckling i sommarfjällen. Sammanlagt besvarades enkäten av 22 vd:ar och motsvarande. Bland destinationsbolagen fanns Sälen, Idre, Vemdalen samt Kiruna och bland STF:s fjällstationer de i Grövelsjön, Kebnekaise och Saltoluokta.

Sju av tio svarade att de bedömer att besöksgruppen multiaktivitetsbesökare kommer att öka de kommande fem åren. Multiaktivitetsbesökare definieras i undersökningen som besökare som genomför fler än en aktivitet under en fjällvistelse.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet