delad bild på dels ett dött lodjur och dels en man som är polis som har glasögon och grått skägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lodjuret misstänks ha fallit offer för en tjuvjägare – ett av många misstänkta jaktbrott där polisutredningen lagts ner. I videon förklarar Patrik Åström, vid polisen i Jämtlands län, varför så få polisanmälningar leder vidare till åtal. Foto: Polisen, Marie Selander/SVT

Därför läggs så många misstänkta fall av grovt jaktbrott ned

Uppdaterad
Publicerad

Få polisanmälningar om grovt jaktbrott leder vidare till åtal.

Enbart i Jämtlands län har elva av tolv utredningar om misstänkt illegal rovdjursjakt lagts ner senaste tiden. Orsakerna är flera.

– Det sker i det tysta och väder och vind förstör spåren, säger Patrik Åström vid polisen i Jämtlands län.

Ett uppmärksammat fall i Jämtlands län rör ett lodjur som hittades dött efter att ha skjutits i halsen i Strömsunds kommun.

En polisanmälan upprättades men polisutredningen lades efter en tid ned.

Det är bara ett exempel av många där anmälningar om misstänkta jaktbrott läggs ner och aldrig leder till något åtal och fällande dom.

I Jämtlands län polisanmäldes tolv fall av misstänkt illegal rovdjursjakt under fjolåret och fram till dags dato i år, elva av de tolv ärendena lades ned. Ett utreds fortfarande men har så här långt inte lett till något åtal.

De grova jaktbrotten handlar ofta om just illegal jakt på något av de stora rovdjuren: björn, varg, lo, järv eller kungsörn.

Polisen: Bättre lagstiftning behövs

Bilden är liknande i stora delar av landet – många anmälningar om misstänkta jaktbrott läggs ned. Därför beslutade polisens nationella operativa avdelning, Noa, att ta fram en handbok för bättre jaktbrottsutredningar i förhoppning om att öka antalet lösta fall. Sedan ett knappt år tillbaka finns den tillgänglig för olika myndigheter. Samtidigt kvarstår flera svårigheter för att lösa jaktbrott, konstateras från flera håll.

– Det skulle behövas en bättre lagstiftning, säger Patrik Åström vid polisen i Jämtlands län.

Idag finns jaktbestämmelser som inte är ”straffsanktionerade” – med andra ord: det går att bryta mot vissa bestämmelser utan att riskera något straff. Det är ett exempel på något som borde ändras, anser polis Patrik Åström.

Utöver det skulle jägare behöva bli bättre på att sätta sig in i gällande jaktbestämmelser, särskilt vid björn-och lodjursjakt.

– En del brott sker i ren och skär okunskap, säger Patrik Åström.

Färre misstänkta brott anmäls i polisregion Bergslagen

Varje år polisanmäls inom polisregion Nord (Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten) ett 20-tal fall av misstänkt illegal rovdjursjakt – alltså jakt på någon av de stora rovdjuren: björn, varg, lo, järv eller kungsörn. Antalet har varit på samma nivå sedan åtminstone år 2020.

I polisregion Bergslagen (Värmland, Dalarna och Örebro) har antalet polisanmälda fall av illegal rovdjursjakt däremot minskat tydligt, från 34 fall år 2020 till 11 ifjol, enligt Brå (Brottsförebyggande rådet).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.