• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

delad bild dels på en kvinnlig polis klädd i blå tjänsteuniform och dels en bild på en jägare sedd bakifrån som siktar med ett gevär på något framför sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det viktig att behandla en misstänkt plats för ett jaktbrott som om det vore en mordplats. Hör inspektör Jenny Berglund vid Noa, polisens nationella operativa avdelning. Foto: Polisen, Marie Selander, SVT

Polisen satsar på ny handbok för att lösa fler jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

Många jaktbrott klaras aldrig upp. Därför har polisen tagit fram handbok för att vända trenden.

Utred jaktbrott som om det vore mordutredningar, är en viktig rekommendation.

Råd som bland annat polisen i Jämtlands län tagit fasta på.

I handboken, som blev klar förra året, slås fast hur polisens utredningsarbete ska bedrivas. Det handlar om ansvarsfördelning, samarbeten och hur utredandet ska gå till i praktiken.

Till handboken hör också en checklista med rekommendationer.

– Den här checklistan är ganska lika den som man använder vid en mordutredning, så vi har en struktur och gör saker i rätt ordning, säger polisinspektör Jenny Berglund vid Noa, Nationella operativa avdelningen.

Få jaktbrott klaras upp

Bakgrunden är att många jaktbrott aldrig blir lösta. Bara några få procent av misstänkt illegal rovdjursjakt leder till fällande domar, visar en rapport av Brå. Rapporten kom år 2007 men bedömningen är att problemet med ouppklarade jaktbrott kvarstår. Därför beslutade polisen att ta fram en handbok.

Rapporten som kom 2010 har alltså många år på nacken – men bedömningen är att inte mycket har hänt under årens lopp.

Därför beslutades år 2021 att något måste göras och arbetet med en handbok för utredningar av jaktbrott inleddes.

Positiv respons

Nu används den av flera myndigheter och finns även som telefonapp inom polisen.

Responsen har varit positiv, fastslår poliskommissarie Henrik Forssblad, Noa, som deltagit i arbetet med handboken.

– Handläggare på flera länsstyrelser har hört av sig och sagt att de nu fått ett bättre verktyg i samarbetet mellan länsstyrelsens naturbevakare och polisen, säger han.

Det är just samverkan mellan polisen och länsstyrelsens naturbevakare – samt jägare som sköter sig och inte vill ha något med jaktbrott att göra – som är helt avgörande för att motverka jaktbrott, konstaterar Henrik Forssblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.