En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en industriell anläggning med rök som stiger från skorstenarna, omgiven av träd i höstfärger. Den högra sektionen visar en man i en blå jacka framför en bakgrund med höstlövgula och orange träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Daoson (S): ”inga garantier i en värld som bygger på att det ska vara lönsamt” Foto: Fredrik Eliasson/SVT

”Det finns inga garantier” – Östersunds kommunalråd om Unipers skrotade planer i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade tyska energijätten Uniper att man drar tillbaka sin planerade satsning på biobränsle i Sollefteå kommun. Samma företag har liknande planer i Östersund, men de står fast. Men kommunalråd Niklas Daoson (S) kände ändå viss oro när beskedet kom igår, menar han själv.

I Sollefteå lägger Uniper ner satsningen på hållbart flygbränsle samtidigt som företaget är tydliga med att det inte påverkar Östersund. Här är det grönt fartygsbränsle som ska produceras.

Produktionen ska ske i anslutning till kraftvärmeverket i Lugnvik och med hjälp av förnybar el från Jämtkraft.

E-metanolfabrik i Östersund

Flera anledningar till nedlagt projekt i Sollefteå

Anledningen att det inte höll i Sollefteå är att det inte ansågs bli lönsamt. Ökade priser på ingredienser till bränslet, krig i Europa och ett val i europaparlamentet som påverkade den typen av satsningar positivt anges som bidragande orsaker.

– De flesta bedömare säger att över tid är det helt givet att det som sker i den gröna omställningen är framtiden. Men marknaden är inte fullt ut mogen i alla avseenden, säger Niklas Daoson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-metanolfabrik i Östersund

Mer i ämnet