En grupp människor i säkerhetsvästar och hjälmar står på en takterrass, med en soluppgång i bakgrunden. De står i ordning, vända mot kameran, med en stor skorsten synlig i bakgrunden. Atmosfären är professionell och industriell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillkännagivandet av jätteinvesteringen skedde uppe på kraftvärmeverkets tak i Lugnvik. Hör mer om projektet i klippet. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Stort steg mot bränslefabrik i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på storskalig tillverkning av fartygsbränsle i Östersund tog ett stort steg framåt idag.
Internationella energijätten Uniper, företaget Liquid Wind och Jämtkraft har nu tecknat ett nätanslutningsavtal värt en halv miljard.

Ett stort följe från Uniper, Liquid Wind, Jämtkraft och Östersunds kommun samlades under onsdagen på taket till kraftvärmeverket i Lugnvik.

I strålande höstsol presenterades nyheten att det nu finns ett avtal där Uniper tar på sig att bekosta den kraftiga elnätsanslutning som behövs till den fabrik där elektrobränslet ska tillverkas. Hela projektet har fått namnet ”North Star H2”.

E-metanolfabrik i Östersund

– Vi har nu ett avtal påskrivet med Jämtkraft om att Uniper ska bygga ut nätkapaciteten till vår tänkta anläggning. Det är en viktig byggsten för att senare komma igång med själva fabriken, säger Johan Svenningsson, Sverigechef för Uniper i Sverige.

Stor kund för Jämtkraft

Avtalet med Jämtkraft är på cirka 500 miljoner och ska säkra el till Unipers anläggning på motsvarande 175 MW.

Jämtkrafts vd , Ylva Andersson, i en gul säkerhetsjacka och hjälm står på en plats med utsikt över ett industriområde, omgiven av träd i bakgrunden. Utrustningen och miljön indikerar en industriell eller byggrelaterad verksamhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jämtkraft har sedan tidigare satsat stort för att kunna erbjuda energikrävande företag att etablera sig i Östersunds kommun. Och avtalet med Uniper är precis i linje med det. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Råvarorna till fartygsbränslet är restprodukten koldioxid från kraftvärmeverket i Lugnvik samt förnyelsebar el från vind- och vattenkraft.

– Östersund har de bästa förutsättningarna för produktion av elektrobränslen. Tillgången på förnyelsebar el, vatten, biomassa och utvecklad infrastruktur är idealisk, säger Jan Taschenberger, som är global chef för grön energi och gas inom Uniper.

Hoppade av flygbränslesatsning i Sollefteå

Uniper skrotade nyligen sina planer på att tillverka flygbränsle i Sollefteå. Men satsningen i Östersund ser Unipers Sverigechef, Johan Svenningsson, som troligare att den faktiskt blir av.

– Vi skulle ju inte ta den här investeringen nu om vi inte trodde på det slutliga investeringsbeslutet. Men det ligger ju några år framåt.

Om allt går enligt plan så ska själva bränslefabriken byggas precis bredvid kraftvärmeverket . Byggstart är planerad till 2027 och stå klar två år senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E-metanolfabrik i Östersund

Mer i ämnet