Såhär på vårkanten söker sig många skidåkare till fjällen, inte minst till området vid den populära fjälleden Jämtlandstriangeln. Under pandemisommaren ifjol hittade ännu fler hit än tidigare och till sommaren väntas rekordmånga besökare. Det ökade antalet besökare har dock sitt pris.
SVT träffar naturbevakare Alf Kjellström vid vindskyddet Spåjme, mellan Storulvån och Sylarna. Han har sett vilka konsekvenser ett större besökstryck har fått: En ökad störning på rennäringen och ett hårt slitage på naturen.
– Erosionen har blivit betydligt större, säger Alf Kjellström som arbetat i området i över 30 år.
Inga åtgärder på tre år
Den planerade upprustningen av lederna – och möjligheterna att eventuellt dra om lederna – vid Jämtlandstriangeln och i delar av Vålådalen har satts på paus.
Redan nu står det klart att det skulle behöva läggas fyra kilometer nya spänger och flera vindskydd skulle behöva rustas upp. Men det kommer inte att åtgärdas inom de närmaste tre åren. Orsaken är de pågående förhandlingarna mellan STF och Handölsdalens sameby om arrendet för fjällstationerna, ett arrende som löper ut om tre år.
Bara säkerhetsunderhåll
Länsstyrelsen som ansvarar för förhandlingen har meddelat att man kommer att ta den tiden på sig, det vill säga de närmaste tre åren, för att slutföra förhandlingen.
Lederna vid Jämtlandstriangeln och Vålådalen kommer dock att underhållas som vanligt av fjällsäkerhetsskäl.