Invalda i Jämtland Pop Music Hall of fame 2019. Från vänster: Aeon, Morgan Hall, Landstrom och 220 Volt. Foto: Maria Harning, SVT

De tog plats i Jämtland Pop Music Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

I fjol startade Storsjöyran Jämtland Pop Music Hall of Fame som en hyllning till den jämtländska musikhistorien. I dag presenterades årets tillskott.

Det blev lite hårdrockstema på årets inval, då Jämtlands största musikexport 220 Volt valdes in. Det gjorde även dödsmetalbandet Aeon, musikduon Landstrom från Hammarstrand och musikprofilen Morgan Hall. Den sistnämnde var nog mest förvånad över att bli invald:

– Jag spelar ju ingen musik och tycker inte om att stå på scen, säger han till SVT Nyheter Jämtland. Men jag arrangerar och arbetar i övrigt mycket med musiklivet i länet.

Storsjöyran 2019

Juryns motiveringar löd i korthet:

220 Volt – Inga har varit mer framgångsrika än 220 Volt. 220 Volt har gett ut sina skivor på ett av världens största skivbolag. De har fans över hela landet, i Japan, Tyskland och USA.

Landstrom – Äkta paret Carina Landin och Göran Lindström har i drygt tio år levererat högklassiga egensinniga låtar under det gemensamma duonamnet Landstrom.

Morgan Hall –  Han var Östersunds ledande skivhandlare när det begav sig och många är de som upptäck ny musik genom hans tips i butiken. I viktiga lokala arrangörsgrupper som Corazon, IF Popgeni och nu i Stuck On är han en av de mest betydelsefulla personerna.

Aeon – Den jämtländska metalscenen har alltid varit stark och i den hårdare delen av denna är utan tvekan Aeon det mest framgångsrika bandet. I år är det 20 år sedan gruppen bildades i Östersund och sedan dess har de släppt fyra fullängdsalbum och turnerat runt om i Europa, i USA och Japan.

Invalda i Jämtland Pop Music Hall of Fame 2018

Övre raden från vänster: Tommy Andersson, Jens Comén, Stefan Kauppi, Bosse Svenningsson, Berit Svenningsson Nedre raden från vänster: Kjell-Erik Eriksson, Bosse Lindberg, Björn Höglund, Annika Norlin Foto: Storsjöyran

Invalda i Jämtland Pop Music Hall of Fame 2018

  • Annika Norlin – Prisad artist och låtskrivare som bland annat gjort sig känd för sina starka och personliga texter.
  • Shitkids – Med sitt intensiva scenspråk regerade de Östersundspunken i slutet av 70-talet.
  • Hoven Droven – Folkrockarna som haft stora framgångar både i och utanför Sverige sedan slutet av 80-talet.
  • Bosse och Berit Svenningsson – Har under lång tid varit två av länets främsta profiler inom bluesmusiken.
  • Tommy Andersson – Musiker, producent och låtskrivare som bland annat skrivit ”Kan man älska nån på avstånd” till Vikingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storsjöyran 2019

Mer i ämnet