Duo i världsklass – Sproti och Gudmundur

Uppdaterad
Publicerad

På en gård i Valne en halvtimme från Östersund bor Sproti. Tillsammans med sin ryttare Gudmundur Einarsson utgör han ena halvan av Sverigeeliten bland islandshästar.

Ett gemensamt intresse för fart har lett till att Jämtlands län har en duo som håller världsklass – i pass. Mittnytt har träffat VM-hoppet Sproti (uttalas ”språti”) som först var tänkt att säljas.

På islandshästar tävlar man i gångarter. Förutom de tre vanliga gångarterna som alla hästar har – skritt, trav och galopp – så kan islandshästar även sätta av i tölt och pass.

Sproti och Gudmundur

Tölt kan beskrivas som en snabbare variant av skritt. Och så då Sprotis bästa gren – flygande pass, som riktigt snabb passgång.

Domarna tittar på takt, tempo, aktion och form och i vissa grenar även ryttarens sits och hur mycket ryttaren påverkar hästen.

I juli är det dags för SM i Strömsholm. En månad senare väntar VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet