Gudmundur Einarsson från Valne och hästen Sproti. Foto: SVT

VM-silver till Gudmundur och Sproti

Uppdaterad
Publicerad

Gudmundur Einarsson och hästen Sproti har vunnit VM-silver i stilpass, på det som blir hästens sista stora mästerskap.

– Det känns jättefint, säger Gudmundur till SVT Nyheter Jämtland.

Det var på torsdagskvällen som Gudmundur ”Gummi” Einarsson från Valne utanför Nälden tog sitt VM-silver i stilpass med hästen Sproti frá Sjávarborg.

Vann gjorde Magnus Skulason med 9,09 poäng medan Gummi och Sproti fick 8,54 poäng. Men även om Gudmundurs ambition var guld så var han inte allt för besviken med att komma på en andra plats.

Sproti och Gudmundur

– Han som vann var överlägsen och jag tror det är första gången som det var okej att förlora, säger Gudmundur Einarsson.

LÄS MER: SM-guld till Gudmundur och Sproti

När Gummi ställdes mot Magnus Skulason under SM-tävlingarna i juli så var det Gudmundur och Sproti som tog hem guldet.

Det var också vid dessa tävlingar som det stod klart att VM i Nederländerna blir 20-åriga Sprotis sista mästerskapstävling.

– Han ska kanske ut och springa i mindre tävlingar hemmavid men detta är hans sista mästerskap, säger Gudmundur.

Hur känns det?

– Jag är jätteglad att han får avsluta sin karriär på topp. Visst känns det känslomässigt konstigt men det är bättre att välja att avsluta istället för att nöta och nöta och få sämre resultat.

VM i Islandshäst i Nederländerna äger rum mellan den 7 och 13 augusti. Både idag, fredag, och under lördagen kommer Gudmundur och Sproti tävla i 250 meter pass, en disciplin där ekipaget har ett delat världsrekord på tiden 21.49 sekunder.

LÄS MER: VM-guld till länet

Gummi påpekar att han och Sproti även vann silver i stilpass under VM i Danmark 2015 och att de sedan tog guld i 250 meter pass.

– Här är det bara tid som gäller och man blir inte bedömd på stil. Nu har jag en titel att försvara och jag kommer gräva djupt i erfarenheten och bara låta honom springa, säger Gudmundur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet