Gudmundur ”Gummi” Einarsson och islandshästen Sproti. Foto: SVT

Medaljer till världsmästaren från Valne

Uppdaterad
Publicerad

Gummi Einarsson och islandshästen Sproti från Valne har tagit både SM-silver och SM-brons i stilpass under svenska mästerskapen 2016.

Tre år tidigare, 2013, svävade islandshästen Sproti mellan liv och död. I fjol, år 2015, blev han världsmästare.

Den här veckan kan ett nytt kapitel i sagan om Sproti skrivas då SM för islandshästar 2016 avgörs i Norrköping. 

Sproti och Gudmundur

Solen lyser från en nästan klarblå himmel. I byn Valne utanför Östersund håller Gudmundur, Gummi, Einarsson som bäst på att förbereda sin häst Sprot frá Sjávarborg. Vi träffar honom veckan innan SM drar igång i Norrköping och de sista finjusteringarna ska göras. Hovarna behöver en sista genomgång och dessutom vill Gummi prova hästen några gånger i pass.

Islandshästens femte gångart handlar om explosivitet, styrka och balans. Att gå från relativt lugn galopp rakt in i flygande pass. Det är en gångart som Gummi Einarsson och hans 19-åriga vallack är bäst i världen på.

I fjol deltog de i världsmästerskapen och tog silver i stilpass och guld i 250 meter pass. I det sistnämnda tangerade de dessutom världsrekordet med tiden 21.49 sekunder.

Det var en prestation som gav eko inom islandshästvärlden. Inte minst med tanke på vad hästen hade råkat ut för bara två år tidigare.

Vann SM-guld direkt

Vintern 2003 importerade Gummi Einarsson Sproti. Tanken var att han skulle förmedla hästen vidare till en ungdomsryttare men omständigheterna gjorde att köpte inte blev av. Hästen blev kvar hos Gummi som beslutade att börja träna honom själv.

– Han levererade på nationella tävlingar och kvalificerade sig till SM. Där vann vi ett SM-guld och det var då jag bestämde mig – den här lilla hästen ska jag nog behålla för mig själv, säger Gummi Einarsson och skrattar.

Därefter rullade det på. Under tio års tid kvalificerade de sig till varje SM. Varje gång tog de ett eller flera guld. Dessutom fick SM-bucklorna trängas med flera internationella medaljer. Inget såg ut att kunna stoppa dem.

Men så kom VM 2013 i Berlin.

Ekipaget hade kvalificerat sig och ingick i landslaget. Då, bara fyra dagar innan avresa mot Tyskland, hände det som inte fick hända.

– På torsdagsmorgonen ser jag att han lämnat allt kraftfoder och knappt rotat i hö. Då började en varningslampa blinka att nu är det något som inte stämmer. Och sedan blev han bara sjukare och sjukare och sjukare, säger Gummi Einarsson.

Kämpade för att överleva

Från början visste ingen vad Sproti drabbats av. Han kördes ner till Ultuna veterinärsjukhus där flera prover togs. Och medan Gummi Einarsson fick åka på VM med sin reservhäst började Sprotis kamp för att överleva.

– Veterinärerna ringde mig varje dag klockan 18 och varje gång knöt det sig i magen. Det gick upp och ibland gick det ner. Och så tillslut ringde de och sade att hästen nu var så dålig att jag var tvungen att börja fundera på avlivning.

Men Gummi bad dem hålla ut ett tag till och dagen efter det samtalet vände det. Hästen började må bättre.

Det visade sig att hästen hade drabbats av inflammation på tarmväggarna. Rätt medicinering sattes in och sakta men säkert blev Sproti bättre. Men rehabiliteringen tog tid.

– Först efter ett drygt halvår började jag träna honom så smått igen. Han fick gå på vattenband som vi har här hemma i stallet och sedan började jag träna honom i skritt och långsam tölt.

Ett år efter att Sproti insjuknat var hästen helt frisk. Och då först beslutade Gummi att testa att rida honom i pass igen.

– Min tanke var att om han gick bra då skulle jag anmäla mig till SM som var här i Jämtland. Jag gjorde ett provlopp och det kändes bara fint och vi ställde upp i SM... och vi vann. 

Blev världsmästare

I fjol ställde ekipaget åter igen upp på SM och åter igen vann de. Guldet innebar samtidigt en biljett till VM och den här gången kunde inget stoppa dem. De åkte ner till Danmark där de alltså tog guld i en gren och silver i en annan.

– Den här hästen har överraskat mig totalt, säger Gummi Einarsson.

Efter VM har Sproti inte tävlat något mera. Men nu är det dags igen att äntra tävlingsbanan.

Just nu pågår islandshäst-SM i Norrköping och för islandshästsporten är det en historisk händelse. För första gången genomförs det som ett officiellt mästerskap. Dessutom ingår det i själva SM-veckan vilket sportens företrädare hoppas ska ge maximal exponering.

– Att den här sporten får utrymme är naturligtvis fantastiskt eftersom islandshästen är tredje största hästrasen i Sverige. Och svenska ryttare har levererat otroligt mycket på internationell nivå så detär brara till en fördel att vi får uppmärksamhet, säger Gudmundur ”Gummi” Einarsson.

Och de själva då? Vad är deras chanser?

– Ja... Vi ska göra vårt bästa, säger Gummi och skrattar.

Islandshäst-SM pågår mellan 6 och 10 juli.

Länk: smislandshast.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sproti och Gudmundur

Mer i ämnet