– Med anledning av den kritik som kommit till oss om hur vi har hanterat det här ärendet så har vi valt upprätta en anmälan till särskilda utredningar, säger Benny Rinström vid polisen. Foto: SVT/Polisen

Efter kritiken: Åklagare granskar polisens fjällräddningsbedömning

Uppdaterad
Publicerad

Efter den starka kritik som riktats mot polisen i samband med helgens fjällräddningsinsats i Vålådalen anmäler polisen nu sin egen bedömning till åklagare.

Det tog närmare fem timmar innan polisen tog larmen på allvar om att flera personer försvunnit på fjället och gav order om att fjällräddare skulle skickas ut. Det menar flera kritiker som starkt ifrågasätter den bedömning polisen gjorde. Vid regionledningscentralen, RLC,  i Umeå, tas samtliga larm emot från länet (och övriga region Nord) och det är också där beslut fattas om vilka insatser som ska sättas in.

Åklagare granskar polisens fjällräddningsbedömning

Så här svarar polisledningen på kritiken.

– Med anledning av den kritik som kommit till oss om hur vi har hanterat det här ärendet så har vi valt upprätta en anmälan till särskilda utredningar, säger chef för Benny Rinnström, RLC, regionledningscentralen Region Nord.

Syftet med det är att en åklagare ska få titta på ärendet och göra en bedömning om det är någon som gjort något fel.

– När den utredningen är klar så ser vi fram emot att svara på eventuella detaljfrågor i ärendet, för vi sitter inne på information som kommer att nyansera den bild som av händelsen som finns i media idag, säger Rinnström

Anmälan till åklagare gjordes på onsdagen.

Polischefen: ”Vill inte göra någon rimlighetsbedömning”

Vad är det för information?

– Eftersom vi har gjort den här anmälan till särskilda utredningar så kan jag inte ge er den informationen nu, säger chef för Benny Rinnström, RLC, regionledningscentralen.

Fem timmar låter som väldigt långt tid innan man skickar ut någon undsättning, vad säger du om det?

Jag kan inte uttala mig om det här överhuvudtaget eftersom vi har valt att upprätta den här anmälan.

Men tycker du som chef att det är rimligt att det tar fem timmar?

– Jag tänker inte göra någon rimlighetsbedömning, utan återigen säga att i det här ärendet, med anledning av den kritik som kommit in, så har vi upprättat en anmälan till särsklilda utredningar och när den är klar svarar vi gärna på detaljfrågor.

Undsättning först efter upprepade larm från fjällräddare

Det var i söndags som fjällräddare och stugvärden vid Lunndörrsstugan flera gånger slog larm till polisens regionledningscentral i Umeå innan man där slutligen gav order om fjällräddare skulle skickas ut. Det första larmet om försvunna människor på fjället kom till polisen vid halvfyratiden på eftermiddagen. Men det var inte förrän vid klockan 20.20 som polisen beordrade ut fjällräddningen.

Men ligger det någonting i det här att det var först efter upprepade påringningar från fjällräddningen och stugvärden som ni skickade ut undsättning?

– Det är just det jag inte kan kommentera eftersom vi har en utredning som pågår.

Vid midnatt kunde fjällräddarna efter en timmes grävande undsätta en grupp på åtta personer som grävt ned sig i drevsnön. De hade lämnat Lunndörrsstugan på förmiddagen hade för avsikt att med turskidor ta sig till Vålåstugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.