Två fågelhundar tittar avvaktande på de grisar som Ole Nordin i Brånan har i sitt hägn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ole Nordin i Brånan har efter hundattacken som dödade en av hans griskultingar, tagit emot flera engagerade hundägare för att ge hundarna en chans att lära sig skillnaden på vilt och tamdjur. Det är en egenskap bland hundar som Ole Nordin anser blivit sämre med åren. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Efter medierapporteringen – många vill träna sina hundar hos grisbonden i Brånan

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Jämtlands rapportering om en jakthund som dödade en griskulting, har grisbonden Ole Nordin i Brånan fått flera påringningar från hundägare som vill komma dit och träna sina hundar. I helgen fick hans grisar besök av två fågelhundar.

Historien om hur en jakthund tog sig in och dödade en av Ole Nordins kultingar har gett en hel del uppmärksamhet inom jägarkåren och bland hundägare. Inte minst Oles Nordins uttalande att hundar borde tränas till att känna skillnad på vilt och tamdjur.

Synliggjort ett behov

Ole Nordin välkomnade också hundägare till sin gård för att kunna se hur hundarna reagerar i närheten av tamboskap.

– Reportaget har inte minst synliggjort ett behov som funnits en längre tid med jakthundar och tamdjur. Och många har hört av sig och vill gärna komma hit, säger Ole Nordin.

Även andra tamdjur

En som gärna ville testa sina fågelhundar under lördagen var Uli Wieser från Åsarna.

– Det här är ett jättebra sätt att testa mina hundar. Men det borde testas också på andra djur, som får och kalvar, som kan finnas ute i skogen.

Strängare krav i Norge

Uli Wieser berättar också att i Norge är det större krav på fågelhundar. De får inte användas i jakt innan de godkänts i ett prov att inte gå mot får.

Hunden som attackerade och dödade Ole Nordins kulting var inte en fågelhund utan en älghund.

Se i videon hur Ulis hundar, Yxi och Billie, klarade av deras allra första möte med tamgrisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.