Grisbonden Ole Nordin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grisbonden Ole Nordin i Brånan välkomnar allmänheten till sin gård för att hundägare ska kunna se hur deras hundar reagerar i miljöer där det finns boskap. Foto: April Caarph/SVT

Kulting blev ihjälbiten – nu efterlyser grisbonden i Brånan högre krav på jakthundar

Uppdaterad
Publicerad

Under älgjaktens första vecka bet en hund ihjäl en griskulting. Nu hoppas grisbonden i Brånan att fler ska introducera sina jakthundar för boskap så att liknande situationer inte ska uppstå i framtiden.

– Det är så tråkigt att sådant här ska behöva hända, säger Ole Nordin, Brånan.

Därför välkomnar han såväl hundägare som hundar till sin gård för att man ska kunna se hur hundarna reagerar i närhet av tamboskap. I det här fallet rör det sig om grisar.

– Jag är ingen hundexpert men jag tror att jakthundar har tappat den naturliga kopplingen till boskap.

Borde bli en del i jaktprovet

Ole Nordin pekar även på att det kan vara av betydelse att jaktprovet fokuserar mer på hundarnas beteende gentemot boskap.

– Det finns liknande sätt som man har i Norge idag, säger Ole Nordin.

Händelsen där en jakthund bet ihjäl en griskulting har inte polisanmälts. Enligt Ole Nordin har parterna själva varit i kontakt med varandra och kommit fram till en lösning.

Hör hur Jägarförbundet ser på händelsen i klippet här nedan.

Magnus Hansson vid Jägareförbundet Mitt Norrland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jaktvårdskonsulenten Magnus Hansson är positiv till Ole Nordins initiativ att bjuda in hundägare för att se hur hundarna reagerar på tamboskap. Foto: April Caarph/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.