Svettig hund på fjället

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakthundar gör av med mycket vätska och energi. Och speciellt när det är varmt ute. Hör veterinärens tips vad som går att göra för att underlätta för hundarna under jakten. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så klarar hundar varma och soliga jaktdagar

Uppdaterad
Publicerad

– Det absolut viktigaste är att hunden är vältränad, säger veterinär Åsa Vilson som är veterinär i Östersund. Då klarar den också värmen bättre.

Men det finns också fler enkla tips för att jakthundar ska klara varma dagar lite bättre.

Höga dagstemperaturer och jakt kan vara en utmaning. Inte minst för hundar som då gör av med mycket vätska och energi. Ivriga jakthundar kan lätt drabbas av värmeslag.

Hundar är känsligare än människor för värme och blir det alltför varmt kan hunden ha svårt att svalka sig själv. Redan när temperaturen stiger över 15 grader kan en hund påverkas. Inte minst en jakthund som arbetar.

– Jägare idag är överlag väldigt bra på att ta hand om sina hundar så det är som tur är inte så ofta vi får ta hand om uttorkade hundar men visst förekommer det, säger veterinär Åsa Vilson.

Och det finns några enkla saker man som hundägare kan göra för att hjälpa sin fyrbenta vän att klara värmen.

I videon ovan ger veterinär Åsa Vilson värdefulla tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.