Här på Frösön är det tänkt att ett fängelse ska anläggas. Foto: SVT

Efter samrådet – barnkonsekvensanalys görs kring fängelset på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Efter samrådet om fängelset på Frösön har kommunen beslutat att genomföra en barnkonsekvensanalys. Många närboende har uttryckt starka negativa åsikter om projektet.
– Den massiva påverkan på närområdet hör inte hemma på Frösö Strand, skriver en boende.

Planerna på en anstalt på Frösö Strand var ute på samråd under vintern. Åsikterna var starka och många av de synpunkter som skickats in till Östersunds kommun har från närboende har varit negativa. Här är några exempel:

”Jag motsätter mig en etablering av ett fängelse på Frösön. Det är förödande för vår trygghet som boende.”

”Den massiva påverkan på närområdet som det här projektet innebär hör inte hemma på Frösö Strand. ”

”Den fysiska risk, psykologiska osäkerhet/rädsla, hemska känsla och det trivselmässiga mörker som omger ett fängelse vore KRIMINELLT att drabba Frösön med!!!”

Förvaltningen: Ingen anledning till större förändringar

Samhällsbyggnadsförvaltningen har gått igenom yttrandena, men finner ingen anledning att göra några större ändringar av förslaget.
Det man har påbörjat är en barnkonsekvensanalys. När den är klar kan detaljplanen skickas ut på granskning.

Förslaget ska upp till beslut i miljö-och samhällsnämnden under torsdagen.
I förslaget till politikerna skriver tjänstemännen att det starka allmänna intresset för ett fängelse överväger till exempel den negativa påverkan på kulturmiljön som det skulle bli.

Kriminalvårdschef Olof Vahlström ser gärna att det blir ett fängelse på Frösön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid ett tidigare samrådsmöte på Frösön svarade Olof Vahlström, Kriminalvården på Frösöbornas frågor. Kriminalvårdens bedömning är att det centrala läget på Frösön inte är ett problem – snarare tvärtom. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Barnkonsekvensanalys

Enligt barnkonventionen kan en bedömning av barnets bästa genomföras genom en så kallad barnkonsekvensanalys eller prövning av barnets bästa. Det innebär att göra en helhetsbedömning av vad som är den bästa möjliga lösningen för barnet eller grupper av barn.

Det finns inget färdigt facit som kan användas för att avgöra vad som alltid är barnets bästa utan det handlar om att göra en bedömning i varje enskilt beslut utifrån det eller de barn som berörs.

Källa: Sveriges kommuner och regioner, SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.