Delad bild, dels på man och kvinna som elfiskar i vattendrag, dels på två små fiskar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom elfiske kontrollerar Anders Rydeborg och Erica Roos resultatet av försöket att utrota bäckröding i Vålbacksån som mynnar ut i Storsjön. En del av fångsten: En lite större, invasiv bäckröding (till vänster/underst) och en vanlig öring (höger/överst). Foto: Marie Selander/SVT

Så gick utrotningsförsöket av den invasiva bäckrödingen i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Försök har gjorts att utrota den invasiva fiskarten bäckröding i Vålbacksån söder om Östersund. Nu, för första gången, har en kontroll gjorts sedan försöken avslutades för att se hur väl de fallit ut. Följ med och se vad resultatet blev av kontrollen som genomfördes med hjälp av elfiske.

Kampen mot många olika invasiva arter pågår i länet. När det gäller vattenlevande arter är det bland annat kanadaröding och signalkräfta som är problematiska, men också förekomsten av bäckröding.

– Den tränger undan öringen, så i vissa vattendrag är den ett stort problem. Vi har den på fler ställen än till exempel kanadaröding och signalkräfta, säger Anders Rydeborg, biolog och fiskerikonsultent vid länsstyrelsen.

Utrotningsförsök som forskningsprojekt

I ett omfattande forskningsprojekt av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, gjordes försök att se om det var möjligt att utrota bäckrödingen från ett vattendrag helt och hållet.

Valet föll på Vålbäcksån som mynnar ut i Storsjön i Brunfloviken. Omfattande mängder öring planterades ut i ån i förhoppningen att den skulle konkurrera ut bäckrödingen. Utplanteringen pågick mellan 2009 och 2018.

År 2020 gjordes ett mindre försök att enbart genom elfiske fortsätta slå ut bäckrödingen i ån.

Rödingen tillbaka

Hur gick då bekämpningen? Ja, i veckan var länsstyrelsen för första gången på plats vid Vålbäcksån för att ta reda på det, genom elfiske, och SVT följde med.

– Den är tyvärr tillbaka på stark front, säger Anders Rydeborg, biolog och fiskerikonsultent vid länsstyrelsen.

Fotnot: All öring som togs upp vid elfsiket släpptes senare tillbaka i ån, efter mätning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.