• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ebba Jonasson och Tobin Edén årskurs nio Sveg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bengerik Busk/SVT

Elever i Sveg evakuerade – oklart när de får återvända

Publicerad

Högstadieeleverna på Södra skolan i Sveg är utlokaliserade till Ytterhogdal och Lillhärdal då deras egen skola är stängd på grund av fuktskador. Det är ännu oklart när eleverna kan återvända till sina ”egna” klassrum.

Varje morgon avgår tre bussar från Sveg, två till Lillhärdal med sjuorna och åttorna och en till Ytterhogdal med niorna. Det här arrangemanget ska pågå i första hand till höstlovet.

– Det är lite segt med resorna , säger Tobin Edén från Sveg som nu går i nian i Hogdal. 

Både han och klasskompisen Ebba Jonasson säger att dom har förståelse för att det måste bli så här ett tag.

Det är inte helt problemfritt att flytta lärare och nästan 180 elever från Sveg till två byskolor, situationen är pressad och därför får vi tills vidare inte besöka vare sig Furulundsskolan i Lillhärdal eller Centralskolan i Ytterhogdal.

”Inte hållbart i längden”

– Vi måste få arbetsro, säger Carina Nilsson som är rektor för högstadiet.

Hon säger också att det här arrangemanget inte är hållbart i längden.

Även 200 gymnasieelever har sin hemvist på Södra skolan, de eleverna är kvar i Sveg men i andra lokaler, bland annat i Folkets hus.

Enligt vad SVT erfar arbetar skolledningen nu med att hitta en lösning som innebär att högstadieeleverna kan återvända till Sveg efter höstlovet, men då till provisoriska lokaler i väntan på att Södra skolan ska renoveras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.