Mona Wannberg sitter med glasögon framför ett skrivbord. I förgrunden sen man ett dokument där det står att hon blivit avskedad från sin tjänst i Bräcke kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Monas berättelse om hur hennes liv vändes upp och ner efter att varor för 70 kronor spårlöst försvann. Foto: Lukas Johansson/SVT

En försvunnen limpa och toapapper – därför fick undersköterskan Mona i Bräcke sluta efter 24 år

Uppdaterad
Publicerad

En försvunnen limpa och toapapper. Det blev slutet för Mona Wannbergs anställning som undersköterska i Bräcke kommun där hon jobbat i 24 år. I mars i år blev hon underrättad om avsked efter att det saknats två varor i en påse till en brukare.

I februari skulle Mona handla till en brukare. Hon glömde handla på fredagen och gjorde det istället på lördagen. När påsen levererades till brukaren av annan personal upptäcktes att det saknades varor för 70 kronor.

När Mona fick reda på att det saknats varor i påsen åkte hon till matbutiken för åtgärda det. Hon gjorde ett återköp så att brukaren skulle få tillbaka sina 70 kronor som den betalat, utan att få någon limpa och toapapper.

– Om jag visste var de där varorna tagit vägen... Jag har inte stulit något, säger hon.

Råddes säga upp sig

Händelsen inträffade lördag 24 februari. Onsdagen därpå blev hon avstängd från jobbet, dagen efter blev hon underrättad om avsked.

Monas fackförbund Kommunal kontaktade henne i och med underrättelse om avsked. Facket tyckte att det hade räckt med en varning men Bräcke kommun höll inte med. Efter överläggning föreslog facket att hon självmant skulle säga upp sig.

– De sa att det skulle se bättre ut i papperna inför sökandet av nästa jobb, berättar Mona, som kände sig pressad att skriva på överenskommelsen om upphörande av anställning.

Vill inte kommentera

SVT har varit i kontakt med Kommunal i Bräcke som säger att de inte kommenterar enskilda personalärenden, trots Monas godkännande om att de får prata med SVT.

”Av hänsyn och respekt för våra medlemmar så kommenterar vi aldrig personliga ärenden. Det jag kan kommentera är att vi stöttar våra medlemmar genom att se till att arbetsgivaren följer de lagar och avtal som är relevanta för situationen”, skriver Karin Wiktorsson, sektionsordförande i Bräcke i ett mejl.

Kommunen: ”Inget avsked”

Bengt Flykt, kommundirektör i Bräcke, säger att de aldrig kommenterar enskilda personalärende men att man följt reglerna.

I ett senare mejl skriver han: ”Det är ingen uppsägning och inget avsked utan en överenskommelse om upphörande av anställning. Med vår överenskommelse är samtliga mellanhavanden mellan arbetstagaren och Bräcke kommun slutligt reglerade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.