Sedan i höstas har antalet ansökningar för att få avverka i fjällnära skog strömmat in och vad det beror på berättar skogsstyrelsens distriktschef Helena Eriksson i klippet ovan. Foto: SVT

Enorm ökning av antalet ansökningar för att få avverka fjällnära skog

Publicerad

Sedan i höstas har antalet ansökningar för att få avverka fjällnära skog i länet ökat mycket kraftigt. Det konstaterar Skogsstyrelsen. Mer om orsaken, och prognosen för avslag, kan du höra i klippet ovan med Skogsstyrelsens distriktschef Helena Eriksson.

Antalet ansökningar gäller skog på totalt 5 000 hektar, normalt brukar ansökningarna för motsvarande period uppgå till omkring 2000 hektar.

I vinter har drygt hälften av markerna som ansökningarna gäller värderats av Skogsstyrelsen.

– Vi har gjort en naturvärdsinventering på skoter i år. Det är en ny metodik som är väldigt tidseffektiv och säker. Av de 2500 vi värderat har 1000 hektar fått avslag. Resten måste vi besöka igen, säger distriktschef Helena Eriksson vid Skogsstyrelsen.

Ökar i söder

Mer om prognosen för kommande avslag på ansökningarna kan du höra i klippet ovan.

I länet ökade ansökningarna i norra delen i höstas. Nu i vår märks en ökning i södra delen av länet.

– Det handlar väl om att man får kännedom om möjligheten, säger distriktschef Helena Eriksson vid Skogsstyrelsen.

Många får avslag

Avslag ges främst med hänvisning till att skogen har för höga naturvärden för att få avverkas. I den aktuella skogsutredningen konstateras också just det faktum att den fjällnära skogen har väldigt höga naturvärden som behöver starkt naturskydd.

Det var för ett år sedan som det slogs fast i ett antal vägledande domar att en markägare som nekas tillstånd till avverkning i fjällnära skog ska få så kallad ”intrångsersättning”. Efter detta har antalet avverkningsansökningar ökat, konstaterar Skogsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.