Domen i våras rörde ett antal pilotärenden där markägare stämt staten på intrångsersättning för att de nekats avverkning. Domstolen slog fast att markägaren har rätt till 125 procent av marknadsvärdet i ersättning av staten.
Efter domen ser Skogsstyrelsen hur antalet ansökningar om avverkning av fjällnära skog har ökat. Hittills i år har det kommit in 239 ärenden. Under hela förra året var det 228 ansökningar som kom in.
Den största förändringen gäller arealerna, det vill säga hur stora områden som markägarna ansökt om att få avverka.
I september förra året låg den siffran på 157 hektar. I september 2020 är motsvarande siffra 8408 hektar.
Även i Jämtlands län har arealerna ökat. I september 2019 ansöktes om avverkning på 93 hektar fjällnära skog. I september 2020 är motsvarande areal 311 hektar.
Striden om den fjällnära skogen – bakgrunden
- Efter den så kallade Änok-domen 2014 började skogsstyrelsen att neka skogsägare att avverka fjällnära skog med höga naturvärden. Tidigare hade man i princip bifallit samtliga avverkningsförfrågningar.
- I november 2016 stoppade Skogsstyrelsen alla utbetalningar till skogsägare som nekats tillstånd att avverka i fjällnära skog. Skogsstyrelsen menade att det fanns osäkerhet kring hur ersättningen skulle beräknas och det juridiska stödet för att betala ut ersättning.
- I samma veva uppmanades markägare att stämma staten för att inte mista möjligheten till eventuell ersättning beroende på hur frågan skulle avgöras.
- Några pilotärenden togs upp i mark-och miljödomstolen i Umeå. I januari 2019 beslutar domstolen att staten ska betala sammanlagt drygt 18 miljoner kr i ersättning till flera markägare.
- I februari 2019 överklagade Skogsstyrelsen, genom Kammarkollegiet, domen till Mark- och miljööverdomstolen.
- I maj 2020 kom Mark- och miljööverdomstolens avgörande. Staten ska ersätta markägaren när de nekas avverkning av fjällnära skog. Nivån sattes till 125 % av marknadsvärdet.